Други, Новини, Спорт, Туризъм

„Бороспорт“ дава уроци по безопасно катерене

Фирма „Бороспорт“ заедно с двама от най-опитните катерачи в България Виктор Варошкин и Мартин Марков организират уъркшоп, посветен на сигурността в катеренето. Занятията ще бъдат на 16 и 17 септември, събота и неделя, от 10 до 17 ч. на скалите на обект “Водохващането” в Рила. Минималната възраст за участие е 5 години, а записването става в Borovets Adventure Center срещу такса от 10 лв. Застраховката е 4 лв. на ден. Сборният пункт е в Borovets Adventure Center, откъдето групата ще тръгне в 9.30 ч. за „Водохващането“. Заниманията започват в 10 ч.
Уъркшопът е част от програмата на Borovets Climbing&Mountaineering за „Лято 2017” и се очаква да събере катерачи на различна възраст, начинаещи и напреднали. През първия ден ще има демонстрации за начинаещи и урок по използване на осигурителни устройства. През втория ден заниманията ще са за напреднали, като отново ще има катерене, но ще се изпълняват и технически по-сложни операции като спускане на пострадал и самоизвличане по въже. Мартин и Виктор ще обяснят как трябва да се постъпва в критични ситуации.
Участниците трябва да бъдат в спортни екипи, съобразени с температурите през септември в планината. От „Бороспорт” казаха, че ще се погрижат за тези участници, които нямат лична екипировка.
„Искаме да съчетаем полезното с приятното. Напоследък зачестиха инцидентите в катеренето в зала и навън, а много от тях стават заради недобро познаване на инвентара. Затова ще наблегнем върху сигурността. Искаме също да покажем, че в Боровец има отлични условия за катерене за начинаещи и средно напреднали. Скалните обекти са с много маршрути, с достъпни категории и са само на 15-20 минути от курорта. Същевременно са в планината, на чист въздух и с прекрасни гледки”, сподели Виктор Варошкин.
За дните на уъркшопа хотел „Рила“ пък предлага специална оферта за настаняване. На 15 и 16 септември преференциалната цена за една или две нощувки е 71 лв. за единична стая и 100 лв. за двойна стая без задължителен минимален престой. Деца до 1 г. включително доплащат 10 лв., а децата до 2 г. се настаняват безплатно. Трети възрастен се настанява срещу 30 лв. Цените включват закуска на бюфет, ползване на басейн, безплатен интернет и безплатно катерене (нощуващите в хотела няма да плащат такса за уъркшопа).

Leave a Reply