Култура, Новини

„Бродирана красота” огря Сарафската къща

Две от участничките в изложбата – Албена Шейнова и баба й Росица Симитчиева

Много приятна изненада бе поднесена в Сарафската къща на Светли вторник – 14 април. Пред присъстващите бе представена великденска изложба под надслов „Бродирана красота”.
Организатори на чудесната изява са Националният дарителски фонд „13 века България” и Сарафската къща с подкрепата на хотел „Самоков” /Боровец/ и с партньорството на Професионалната гимназия по туризъм и на мъжката и женската фолклорна група „Люляци” и „Росна китка” с ръководител Радостина Симонова към читалище „Михаил Дашин” в Драгушиново.

Уредничката Марияна Лобутова изтъкна, че изложбата показва за пръв път произведенията на седем самоковски дами, обединени от любовта към бродерията, плетивото, народното творчество – Росица Симитчиева и Албена Шейнова /баба и внучка/, Кристина Петрова, Венета Балевска, Виолета Кърначева-Рашкова, Пенка Златкова, Лилия Найденова. Г-жа Лобутова благодари на участниците, че съхраняват националните традиции като част от културното наследство на България, на директорката на хотел „Самоков” Светлана Атанасова, както и на Гимназията по туризъм и певческите групи от Драгушиново.
Много творчество и изящество са показани в изложените дантели на една кука, в монтираните и бродирани покривки, в разнообразните по тематика и красота 80 гоблена, които представят библейски сцени, икони, разнообразни пейзажи. Експонатите красят помещенията на Сарафската къща и придават още по-впечатляващ блясък на този културен паметник.

Г-жа Атанасова поздрави с великденските празници присъстващите, пожела на всички здраве, а на участниците в изложбата все така да стоплят сърцата с красиви бродерии, плетива и гоблени.
Албена Шейнова благодари от името на участниците и изрази удовлетворението си, че създаденото от тях радва хората. За празничното настроението на присъстващите допринесе и концертната програма на групите от Драгушиново.
За всички имаше почерпка – вино и домашно приготвен великденски козунак от Марияна Лобутова и Албена Шейнова.
Изложбата ще бъде открита за посещение до 20 април, понеделник, включително, с работно време от 9 до 17 ч.

Евгения Попова

Leave a Reply