Култура, Новини, Статии, коментари

Будителите или тиквите!?

Поредният въпрос. Въпрос без отговор, който до някъде поставя българското у българина под съмнение. Да, грубо звучи, но в моето възприемане за света е така. Може би самото ми светоусещане е леко объркано или дори побъркано, но аз си го харесвам такова, каквото е – предимно нестандартно и извънредно шантаво.
Напоследък ми се случва да пусна някоя случайна радиостанция и да послушам новини например. Просто ей така, защото моето поколение не слуша радио, освен понякога в колата, ако не разполагаме с „готини емпетройки”, и някак на инат реших наместо да чета новините в нета и всичко да търся там, да ги слушам по радиото. Впечатление ми направи, че оставаха броени дни до 1 ноември – Деня на народните будители, но никъде не стана въпрос за този празник. Безспорно може нещо и на мен да ми е убягнало, но не чух нищо за него. За сметка на това „нон-стоп” се говореше и се правеха реклами на Хелоуин – празник, който както всички знаем, се чества на 31 октомври и то най-вече в англоговорящите страни.
Замислих се за това как западните култури оказват все по-силно влияние над нас. Как до някъде в желанието си да бъдем като тях във всяко отношение (а не мога да си обясня защо толкоз ги боготворим), тоест да им подражаваме, забравяме българското. И в един момент какво се оказва, както в случая – че доста хора, не казвам и не смея да кажа всички или мнозинството, но голяма част от българите (предимно по-младите поколения), предпочитат да се облекат като чудовища, митични същества и всякакви странни създания, но не и в българска носия например.
И тук, естествено, у мен възникват още и още въпроси. Ако възпитаваме така младите хора и децата си, ако ги поощряваме да почитат чужди празници и традиции, къде ще отиде българското? В един момент, както напоследък нещата се случват и не се съобразяват с времето, а в бързината си дори го изпреварват, българското ще започне все повече и повече да избледнява. Защо? Защото ние самите се възпитаваме според други народи и култури и в желанието си да бъдем атрактивни и интересни, защото те другите нали са “cool” – сега е модерно на тийнейджърския жаргон така да им се казва на хубавите неща, погубваме нашето.
В последните дни заменихме българските будители с тиквите хелоуински. Обидно и жалко звучи… Какво следва да направим!? Кое в българската култура ще бъде следващ обект на пренебрежение и унижение!?

Зоя Станкова

Leave a Reply