„Бъди войник“ предизвика интереса на самоковци

Много наши съграждани – млади, пък и по-възрастни, с интерес проследиха гостуването на кампанията „Бъди войник“ в Самоков в понеделник, на 12 октомври. Целта на това начинание на Министерството на отбраната е да се популяризира военната професия, да се повиши интересът към нея и да се допринесе за възпитанието в родолюбие на хората и преди всичко на младежта.
На щандове на централния площад „Захарий Зограф“ бяха представени различни видове оръжие – пистолети, автомати, картечници, гранатомети; снаряжение, оборудване и военна техника. Любопитство предизвикаха и строените различни военни автомобили. Специални шатри бяха обособили Сухопътните войски, Военноморските сили, Специалните сили /Съвместното командване на специалните операции/, Централното военно окръжие, Националната гвардейска част, служба “Военна полиция“.
Желаещите получиха информационни материали с подробности за условията на службата в съответния род войска. Експерти от Централното военно окръжие запознаха кандидатите за военна служба с предстоящите конкурси за вакантни длъжности във Въоръжените сили, с условията и сроковете за кандидатстване, със социалния статут на военнослужещите и с възможностите за професионално развитие. Посетителите задаваха доста въпроси, на които военните се постараха да отговарят изчерпателно. Повечето от униформените участници в начинанието бяха от подразделения в Благоевград и Пловдив.

Не само ученици и млади хора, но и мнозина възрастни проявиха внимание към инициативата. Мъже, служили в казармата преди десетки години, си спомниха с носталгия за онова време. Както е известно, Самоков има богати бойни традиции, но вече с години в града ни няма военни поделения.
Особен интерес предизвикаха демонстрациите на специалните части, показаната акция за неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници, демонстрираните стрелби, екстремни бойни техники и умения в ръкопашен бой.  
„Бъди войник“ гостува в града ни със съдействието на Общината. Кметът Владимир Георгиев с интерес разгледа щандовете, влезе в шатрите и разговаря с военнослужещите.
Военните ни гостуваха цял следобед, а привечер впечатляващ концерт под надслов „Бъди войник – стани един от нас“ изнесоха Ансамбълът на въоръжените сили и представителният духов оркестър към Националната гвардейска част. Прозвучаха вълнуващи военни маршове и любима българска музика. Пред публиката на площада се изявиха състав „Армейска песен“, обичаните певци Райко Кирилов, Гуна Иванова, Росица Кирилова, Орлин Горанов, Маргарита Хранова.
Кампанията „Бъди войник“ е стартирала преди по-малко от месец – на 25 септември, в Добрич. По-късно участниците в родолюбивото начинание са гостували в Казанлък, Бургас и Тутракан. Информационни борси са се състояли в Карлово, Пловдив, както и в авиобаза Безмер. Предвидени са подобни изяви в още десетки градове в различни региони на страната.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*