Други, Новини, Спорт

Българин стана европейски шампион по офроуд в Самоков

Снимка: Пламен Лобутов

Николай Гочев стана европейски шампион в клас UTV на състезанията по офроуд „Баха България” в Самоков, които бяха и последен кръг от първенството на Стария континент. Надпреварата се състоя по трасета в нашия район от 23 до 25 септември.
„Много съм щастлив! Изключително трудно състезание, но условията за каране бяха страхотни. Поздравявам организаторите за отличната работа. Етапите бяха много технични и трябваше да бъдеш максимално концентриран от старта до финала. Сега ще си почина малко и започвам подготовка за новия сезон на европейския шампионат, а дай Боже да карам и в световния през 2017-а”, заяви веднага след финала новият шампион.
Любопитното е, че втори в кръга за европейското първенство в същия клас се нареди Мартин Гочев, който е син на Николай.
Още по-интересното е, че другият син на шампиона пък – Георги Гочев, победи в клас ATV, като този кръг също бе последен в рамките на първенството на Европа. След Георги се класираха Красимир Колев и Рени Христова. Дамата спечели две купи – за победител в Q2 (пилоти в ATV, които карат с машини с мощност над 450 к. с.) и за лидер при жените в класа.
В Източноевропейския шампионат „Автомобили 4х4” крайната победа от етапите убедително спечелиха Методи Паунов-Асен Василев. Втори и трети в общото подреждане също се наредиха български екипажи.
В клас „Автомобили 4х4” Т2 над всички бяха Любомир Ангелов-Мария Иванова, изпреварили италианците Мауро Селватико-Ралуца Бадан. При „Автомобили 4х4” ТН шампиони станаха Николай Колев-Димитър Боевски.
При мотоциклетистите надделя Себастиан Берчеану от Румъния.
В клас Trophy Expert първото място извоюваха Рулис-Цолакис от Гърция, а в клас Hard Trophy най-добре се представиха Калин Митров-Владимир Велков. Слави Чавдаров-Емил Марков пък триумфираха в клас Trophy Standart.
Над 5000 зрители проследиха оспорваната борба по екстремните трасета през трите състезателни дни. Официалното закриване на състезанията бе на 25 септември вечерта на площад „Захарий Зограф”. Призьорите и всички участници бяха сърдечно поздравени от кмета Владимир Георгиев, който пожела в близко време състезанията от европейски да прераснат в световни. На площада при награждаването прозвучаха и химните на страните, чиито представители станаха победители.

х х х

Успоредно с официалното откриване на офроуд състезанията на 23 септември вечерта на площад „Захарий Зограф” се състоя и концерт под надслов „Изпей „Обичам те” на български”, посветен на Деня на независимостта. Така Община Самоков подкрепи кампанията на група “Хоризонт” и приятели за повече българска музика в ефира и в подкрепа на езика ни в родната музика. Специален гост на концерта бе Жоро Янакиев от група „Сигнал”.

Leave a Reply