Зимни спортове, Новини, Спорт

България е горда! Владимир Зографски с нов рекорд на олимпиадата в Пьонгчанг!

Най-добрият старт за сезона точно в най-важното състезание – надпреварата на малката шанца на олимпиадата в Пьонгчанг, Южна Корея, регистрира самоковският ас в ски скока Владимир Зографски. 24-годишният състезател направи два отлични опита и се класира на рекордното за български представител в този спорт 14-о място! Предишното върхово постижение за страната ни бе дело на друг самоковец – Владимир Брейчев, който на Олимпийските игри в Сараево през 1984 г. завърши 19-и.
Влади бе 23-и след първия манш с опит от 101.5 метра и сбор от 106.8 т. Тогава нашият съгражданин имаше и малшанса атмосферните условия да се развалят точно преди неговия скок. Така той на два пъти заставаше на стартовата позиция, но бе връщан обратно. Това обаче не му се отрази чак толкова зле и Зографски престоя във въздуха с 3 м повече от опита си във вчерашната квалификация.
“Беше доста неприятно усещане да ме върнат на два пъти, тъй като ски скачачите стягаме изключително много обувките и краката ми изтръпнаха. Чувствах се и леко несигурен, но все пак успях да се концентрирам изцяло върху това, което трябваше да направя”, коментира пред камерата на Българската национална телевизия веднага след скока си младият българин.
След втория опит на Влади коментаторът по БНТ Петър Василев емоционално заяви, че той продължава да твори с постигнатите 108.5 м. Зографски получи добри оценки за стила си – четири по 18.5 т. и една от 18 т. Така с общ сбор от 226.5 точки нашето момче записа нов български рекорд на Олимпийски игри – вдъхновяващото 14-о място! Негов личен рекорд за сезона, а и като цяло за последните 3 години!
“Чувствам се доста по-уверен в сравнение с олимпиадата в Сочи, Русия, отпреди 4 г., и мисля, че това ми помогна”, коментира с усмивка и плам в очите Влади Зографски.
Олимпийски шампион на малка шанца в Южна Корея стана германецът Андреас Велингер, който е трети в генералното класиране за Световната купа за сезона. Втори и трети се класираха норвежците Йохан Андре Форфанг и Роберт Йохансон.

Leave a Reply