Новини, Политика

„България на гражданите” не одобрява бюджета

Снимка: архив

„Държавният бюджет за 2013 година съдържа доста вредни неща”, заяви на пресконференция в Самоков навръх 23-я рожден ден на демокрацията – 10 ноември, членът на Контролния съвет на „Движение България на гражданите” Георги Киряков, който е и областен координатор на партията.
В изявата участваха председателят на структурата на партията в Самоков Владислав Тонев и зам.-председателят Христо Радойков.
Пред представители на местни медии г-н Кирияков разкритикува бюджета на управляващите за следващата година, като изтъкна, че се намаляват парите за образование въпреки големите проблеми в системата на просветата.
Според госта има и голям дефицит от 1,7 млрд. лв. в пенсионната система. Той изрази мнение, че пенсиите ще се увеличат не от 1 януари, а от 1 април догодина, защото от една страна няма пари, а от друга – за да се получи предизборен ефект, от който да спечелят управляващите.
Бюджетът на МВР пък се увеличава. „Явно на това министерство се разчита като на 12-и играч на терена на изборите”, направи аналогия с футболен двубой Кирияков.
Той разкритикува и начина на избор на нов главен прокурор, който повтарял порочната практика при избора наскоро на новите членове на Висшия съдебен съвет и на Конституционния съд. В това отношение Г. Кирияков е на мнение, че се е оформила нова тройна коалиция в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС, която прокарвала своите кандидати и имало опасност да се използва високият пост в прокуратурата, за да се изпълняват политически поръчки. Имаме печален опит в тази насока, допълни Кирияков, визирайки времената на Татарчев и Филчев. Според „България на гражданите” единствената оповестена засега кандидатура за поста главен прокурор – на Сотир Цацаров от Пловдив, е на човек, близък до управляващата партия, който едва ли ще способства да се разкрият нарушенията, извършени през периода на управление на ГЕРБ, при едно ново ръководство на страната след изборите догодина.
Кирияков даде за пример създадената от неговата партия Комисия за граждански контрол, която вече е установила редица случаи на престъпления, включително и на корупция в нашата Софийска област – например от страна на ботевградския кмет и неговото семейство. Не били изключение и случаите на отклоняване на пари от европейските фондове в угода на управляващата партия.
В отговор на въпрос на „Приятел” Г. Кирияков повтори тезата, че „Движение България на гражданите” няма да се коалира догодина нито с ГЕРБ, нито със социалистите, но е възможно да намери свой партньор в лицето на Синята коалиция при положение, че такава формация влезе в парламента и нейните представители се ползват с авторитет сред обществото.
Отговаряйки на друг въпрос на представителя на нашия вестник – за отношението на „България на гражданите” към предстоящия референдум, Кирияков заяви, че неговата партия подкрепя развитието на ядрената енергетика в страната, но изрази силно съмнение, че гражданите ще получат точен отговор на въпросите колко ще струва новата централа, за колко години ще се възвърнат инвестициите, кой ще бъде инвеститорът. „Резултатът е предопределен, но това ще бъде подпис на празен чек”, обобщи гостът.
Той бе категоричен, че ако получи доверието на избирателите догодина, партията му ще заложи преди всичко на подобряване на условията за развитие на икономиката. „Ще се подпомагат преди всичко средният и дребният бизнес, за да се получи минимум 5-процентов годишен икономически растеж, а не като сега всичко да е спряло, да няма пари и управниците да разчитат на приходи от кафе-автоматите и от лихви от спестяванията на хората”, категоричен бе Георги Кирияков.
Той допълни, че при едно управление на „България на гражданите” образованието ще бъде приоритет, тъй като все по-неграмотни хора излизат от учебните заведения. От друга страна икономическият растеж ще позволи да се отделят повече средства за социални нужди и преди всичко за пенсионерите и децата. От полза в тази насока, сподели Кирияков, ще бъде и едно бъдещо съкращаване на администрацията.
На въпроси на журналистите отговориха и местните шефове на партията – Тонев и Радойков. Като наскоро създадена, партията няма представители в Общинския съвет, но ще се стреми да въздейства на решенията на местния парламент със средствата на гражданския контрол.

Тодор Попов

Leave a Reply