Новини, Политика

„България на гражданите”: “Предсрочни избори и то честни!”

Снимка: архив

„Оставката на кабинета е логичен завършек на лошото 4-годишно управление на страната. Гражданите протестираха не само и не толкова срещу монополите, колкото срещу политиката на кабинета, срещу продължаващата криза, престъпността и корупцията”, заяви на пресконференция в Самоков на 21 февруари Георги Киряков, отговорник за Софийска област в Националния съвет на „България на гражданите”.
Движението настоява за съставяне на служебен кабинет и произвеждане на предсрочни избори, които обаче да бъдат нормални, честни.
Областният координатор на партията Димитър Делчев очерта лошата, по думите му, правителствена политика, в резултат на която през последните години над 100 хил. малки и средни предприятия в страната са преустановили дейността си, новите безработни са над 400 хил., а всяко второ домакинство според официалната статистика живее в условията на бедност.
„След „Виденовата зима” преди 16 години дойде „Борисовата зима”, обобщи Делчев, като допълни, че ГЕРБ – партия с парламентарно мнозинство, е била принудена да се съобрази с гласа на хората.
Във връзка с вероятните предсрочни избори представителите на „България на гражданите” заявиха, че трябва да се реши проблемът с т. нар. мъртви души /към 950 хил./ в избирателните списъци, както и да се упражнява ефективен контрол върху дейността на секционните и районните избирателни комисии като залог срещу евентуално фалшифициране и манипулиране на резултатите.
Според Киряков и Делчев алтернатива на популистката политика на досегашните управници е истинската дясна политика с привличане на частни инвестиции, създаване на условия за развитие на частния бизнес, разкриване на нови работни места и растеж на доходите.
Стана ясно, че ако „България на гражданите” спечели предсрочния вот, ще пледира за разпускане на парламента и насрочване на избори за Велико народно събрание, което да промени Конституцията. В началото на март ще бъде оповестена и управленската програма на партията.
В отговор на въпрос на представителя на „Приятел” за отношението на движението към бъдещо засилено участие на гражданите в управлението бе изтъкнато, че „България на гражданите” държи на широкото обществено обсъждане на проблемите и проектозаконите, на оценяване на съдиите от гражданите. Движението е за нов Закон за референдумите, който да направи по-лесни допитванията до народа и задължителни, при т. нар. по-нисък праг, техните резултати.
В пресконференцията участва и Владислав Тонев, ръководител на местната структура на партията.

Тодор Василев

Leave a Reply