България със сребро от Евро 2014 по крос кънтри край Боровец

Милица Мирчева. Снимка: Илиян Телкенджиев, www.lap.bg

– Широката поляна се оказа късметлийска за Милица Мирчева
– Веселина Алинска е 61-а, Ивана Аджова не завърши
– Африканци от Турция окупираха призовата тройка при мъжете

Милица Мирчева донесе най-голямата радост за България по време на 21-ото европейско първенство по крос кънтри, състояло се в неделя, на 14 декември, в м. Широката поляна край Боровец. Добричлийката, която се състезава за лекоатлетически клуб „Атлет“ /Мездра/, се пребори за сребърното отличие при девойките до 23 г. Мирчева остана само на 2 секунди от победителката Рона Оукланд от Великобритания. Трета финалната линия прекоси рускинята Гулшат Фазлитдинова.
Другата ни голяма надежда за медал – Митко Ценов, завърши 23-и при младежите до 23 г. Митко не бе в най-добра форма, а напоследък имаше и някои здравословни проблеми, които му попречиха да защити второто си място от миналогодишното първенство в Белград /Сърбия/.
Огромен бе успехът в тази възраст на представителите на Русия. Тримата руснаци – Илгизар Сафиулин, Игор Максимов и Владимир Никитин, окупираха първите три места по безапелационен начин, а зрителите се шегуваха, че младите състезатели на голямата страна са си направили своеобразно държавно първенство.

Силвия Дънекова

Двете българки при жените – Силвия Дънекова и Яна Георгиева, финишираха съответно на 37-о и 49-о място. Първите две места в категорията бяха окупирани от британките Джема Стийл и Кейт Айвъри, а трета остана Мераф Бахта от Швеция.
При мъжете българският състезател Йоло Николов се отказа по средата на трасето. Представителите на Турция Полат Аръкан и Али Кая грабнаха златото и среброто, а бронзът остана за Алемайеху Безабех от Испания. Любопитното тук е, че и тримата призьори са родом от Африка.

Самоковката Веселина Алинска се класира на 61-о място при девойките по трасето, дълго 3857 м. Нейната съотборничка в клуб „Рилски атлет“ Ивана Аджова не успя да завърши. Шампионка в тази възрастова група стана туркинята Емине Туна, следвана от Джесика Джуд и Лидия Търнър /Великобритания/.
Йеманеберхам Крипа от Италия донесе златен медал за страната си от състезанието за юноши старша възраст. Бронзът остана за друг представител на Ботуша – Саид Етакуа. Втори се класира представителят на Испания Карлос Майо.
Победителите бяха наградени от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, президента на Европейската атлетика Ханс-Йорг Вирц, президента на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов и кмета на Самоков Владимир Георгиев, който бе и зам.-председател на Организационния комитет.

На церемонията в началото всички бяха приветствани от министър Красен Кралев.
Слънчевото време допринесе за зрителския интерес – близо 3000 любители на леката атлетика и красивата природа станаха свидетели на неимоверните усилия на състезателите по калното и изключително тежко, но типично за надпревара по крос кънтри, трасе. За подготовката на самото трасе голяма роля изигра Костадин Чифлиджанов, главен треньор и секретар на клуб „Рилски атлет”.
Телевизии от 10 държави предаваха пряко от Боровец. В шампионата участваха 500 състезатели от 35 страни, за организацията бяха дадени отлични оценки.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*