Баскетбол, Новини, Спорт

България с Васил Попов завърши на 14-о място на Евро 2019 в Румъния

Националният отбор за юноши до 18-годишна възраст завърши на 14-о място на европейското първенство в дивизия Б, състояло се от 26 юли до 4 август в Орадя, Румъния.
Българите започнаха участието си с три загуби от Полша /75:84/, Белгия /68:80/ и Естония /60:70/, но завършиха груповата фаза с две победи – 84:66 над домакините и 81:80 над Швейцария. В срещите за разпределението на местата от 9-о до 16-о нашите момчета отстъпиха на Украйна /74:97/ и Беларус /81:93/, а спечелиха мача си с Унгария /86:79/.
В 5 от общо 8-те двубоя на националите участва и юношата на “Рилски спортист” Васил Попов. Самоковецът бе използван от треньора Ивайло Желев предимно като резерва. Васко успя да се отчете с точков актив само срещу Украйна, когато наниза тройка при единствения си опит от далечна дистанция.
Със своите 17 години и 3 месеца Попов бе един от най-младите състезатели в тима на България. Той обаче напълно заслужи мястото си в състава със силния сезон, който изигра за юношеския и дублиращия отбор на “Рилски спортист”. В края на миналата кампания Васил дори успя да запише своя дебют и в първия състав на тима.
Шампионатът в дивизия Б спечели Израел, а заедно с евреите в първа дивизия догодина ще играят още Полша и Чехия. Европейски шампион след трудна победа с 57:53 над Турция стана Испания, а бронзовите медали станаха притежание на словенците. България завърши на сборното 30-о място от двете дивизии.

Leave a Reply