Бюджетите на общините олекват заради бежанците, очаква се държавата да помогне

Общините, включително Самоковската, оказват активна помощ на пристигащите у нас украински граждани, търсещи спасение от войната. Всички дейности обаче, които са свързани с осигуряването на нормалния живот на бежанците, са за сметка на общинските бюджети.
“Гледаме веднага да реагираме, предоставили сме списъци къде може да бъдат настанявани. Ще говорим с държавата как тези средства, които са дали общините, ще бъдат възстановени. Предстои да приемем общинските бюджети, но никой не е предвидил такива разходи”, коментира кметът на Самоков и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Владимир Георгиев пред централна медия.
По думите му е твърде рано разходите да бъдат изчислявани. Трябва да мине време, рано е да се каже и какъв обем от компенсации е необходим.
“Непрекъснато прииждат бежанци, напливът и натискът е голям при пограничните райони и тези, които са близо до Украйна – Балчик, Каварна, Русе, по цялото Черноморие. Най-големият проблем в момента е бързо да се даде временно убежище – то позволява да имат достъп до социалната сфера и здравеопазването, да може да настаним децата в детски градини и училища. Има малко забавяне с получаването на този статут”, каза още Георгиев.
Той изтъкна, че в Самоковска община много хора от Украйна работят в сферата на туризма, но са с 3-месечни визи, които изтичат точно сега. “Как ще бъдат третирани те – като бежанци или като хора,  работили в България”, попита кметът.
“В общинския хотел сме настанили 6 човека, в града са настанени 4 семейства. В Боровец и в града имаме работещи в хотелите, които са с изтичащи работни визи. Бизнесът иска да предостави възможност на тези, които искат, да си намерят работа. Помощта от 40 лв. няма да стигне, защото сега е отоплителният сезон, трябва и да се изхранват тези хора”, обясни Георгиев.
“Сметката за ток на общината за февруари, когато получихме компенсациите за януари и февруари, падна от 75 хил. лв. на 57 хил. лв. По-сериозният проблем е с природния газ. Никой до момента не ни е дал възможност да говорим за компенсации, не получаваме такива. Казва ни се, че проблемът е ниската цена на газта. Но сметките за газ са в пъти по-големи от сметките за ток”, подчерта градоначалникът.
Общините ще настояват за срещи с правителството за компенсации и възстановяване на средствата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*