Новини, Политика, Шарен свят

Бюджет от 32 млн. се предвижда, състоя се и обществено обсъждане

Проектът за общински бюджет за 2017 г. бе подложен на обществено обсъждане на 10 януари. В залата на петия етаж в сградата на Общината пред събралите се десетки граждани, общински съветници, експерти от администрацията, кметове на села, разработката бе представена от зам.-кмета Сия Шехтанова, а инвестиционната програма – от гл. експерт Светослав Ранов. Тук бяха кметът Владимир Георгиев и заместниците му Люба Кленова и Васил Сайменов.
Проектобюджетът възлиза на 32 208 393 лв. По-голямата част от средствата – около 18 млн. лв., е планирано да дойдат от местни приходи, като те нарастват с над 6 % в сравнение с м. г. С 1.3 млн. лв. ще се дофинансират делегирани държавни дейности. Приходите за делегирани държавни дейности пък са 12.9 млн. лв.
Представителите на Общината запознаха подробно присъстващите със записаното в бюджетната рамка и дадоха и допълнителни пояснения.
Общинският съветник Валентин Милушев настоя повече средства да се отделят за селата, но негови колеги и ръководители на Общината контрираха, че пари за малките населени места се насочват и извън дребномащабните проекти, по много други параграфи.
Старото депо ще се рекултивира по проект, каза пък кметът Георгиев в отговор на въпрос на Бойчо Стамболийски. Скатен покрив ще има детското заведение „Зорница”, а по-късно вероятно и филиал „Осми март” на ЦДГ „Звънче”. Градоначалникът и гл. архитект на Общината арх. Надежда Клинчева поясниха, че се предвиждат необходимите средства и за по-нататъшно проектиране на новите квартали над Спортното училище и в северната част на града, на индустриалната зона, на района край бъдещото голф игрище в Околите и др. И старият център на Боровец ще бъде обновен.
Обяснено бе още, че ремонтите на улични платна и тротоари ще се предприемат след реконструкция на съответните водопроводи, ако това, разбира се, се налага. Новото депо за отпадъци пък ще бъде дооборудвано със собствени средства, за да може да разполага с компостираща и сепарираща инсталация. За тази цел Общината ще поеме вероятно временен безлихвен заем на стойност 700 хил. лв.
„Няма детска градина или училище, за което да не сме предвидили средства в бюджета, а и по европейски програми. Много сериозни са и средствата за ВиК съоръжения, за ремонт на улици и пътища. Ще продължи благоустрояването в центъра и в пространствата около блоковете в кварталите „Възраждане” и „Самоково”, обобщи кметът Георгиев. Ще продължи и съвместната дейност с „ВиК”, като Общината ще закупува необходимите части и материали, а екипите на дружеството ще извършват практическата работа.
От данъци се очаква в местната хазна да влязат около 3.6 млн. лв. От тях от данъка върху недвижими имоти – 1.3 млн., от данъка върху превозните средства – 1.1 млн. , от налога при придобиване на имущество – 600 хил. лв., от туристическия данък – 500 хил., от патентния – 60 хил. лв.
От собственост се планират приходи в размер на 4.9 млн., от такси – 2.7 млн., от продажба на собственост – 1.5 млн. лв. и др.
Най-големите разходи в бюджета – 11 млн. лв. /34 %/, са в сферата на образованието. Следват ги средствата, които ще се изразходват за строителство, благоустройство и опазване на околната среда – към 9.9 млн. лв. За култура и почивно дело се отделят 2.3 млн., за социално подпомагане и грижи – около 1.7 млн., за здравеопазване – към 500 хил. лв.
За основен ремонт на улици ще се насочат 828 хил. лв., а за по-нататъшното благоустрояване на централната част на града /в района на Ларгото и около джамията/ – 527 хил. лв. Ще се ремонтират платна и тротоари по улиците „Преспа”, „Отец Паисий”, „Подридна”, „Христо Ботев”, „Христо Смирненски”, „Мусала” и др. Със 150 хил. ще бъде подпомогнато строителството на физкултурния салон на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Още 139 бона се предвиждат за ремонт на отклонението за Гуцал на пътя от Марица за Долна баня.
Част от другите по-важни „пера” включват изграждане на спортни площадки в училищата, оборудване с фитнес уреди и прожектори на зала „Самоков”, закупуване на нова модерна техника за болницата, доизграждане на видеонаблюдението в града, проектиране на кооперативен пазар с подземен паркинг в центъра. В Туристическата градина ще бъде издигната сцена, ще се възстанови Пътеката на здравето на Ридо, ще продължи оформянето на нови велосипедни алеи, реставрацията на Шишманово кале и др. Ще бъде издигнат и паметник на проф. Васил Стоин. По европрограми пък се привличат доста средства извън бюджета за саниране, за предоставяне на социални услуги и пр.
Обектите и нужните средства за тях можеха да се видят и на екран. Въпреки суровото време в залата се събраха не малко хора. За това помогна вероятно, за разлика от други подобни случаи, и насрочването на обсъждането за вторник от 18 ч. – в извънработно време.
На събирането стана ясно и че по проекта за общински бюджет се работи от октомври м. г. – вече три месеца. Предстои бюджетът да бъде обсъден и приет на първата за годината сесия на Общинския съвет, която ще се състои на 27 януари.

Тодор Попов

Leave a Reply