Култура, Новини, Образование

“Ваканция в библиотеката” свърши… Да живее “Ваканция в библиотеката”!

„О-о-о, свърши…”, със съжаление бих възкликнала и аз, не само децата, събрали се във филиала на общинската библиотека “Паисий Хилендарски” в Четвърти квартал. С края на август свърши и тяхната „Ваканция в библиотеката”, по време на която тук бе тяхното „царство”. Всеки ден участниците в ентусиазираната „тайфа” идваха тук на поредното сутрешно занимание – да опитат с готвенето, с правенето на прически, да научат поредното хоро… Други се запалиха по историята с помощта и съдействието на известния краевед Мария Йончева, която ги разведе и им разказа за някогашните известни родови къщи из града.
„Отвън понякога ме чакаха децата. С тях отварях и с тях затварях библиотеката – разказва за интереса на малките си почитатели библиотекарката Марлена Станоева. – Всички те са и читатели. Тяхна е и украсата на библиотеката – виждате колко изобретателни неща направихме – оцветени кофички от мляко за абажури на лампите, рисунки върху събрани от децата камъни, пъстроцветни гирлянди… Библиотеката се превърна това лято за децата в място за забавления и срещи – тук се запознаха някои от тях и станаха приятели. А и родителите цяло лято бяха спокойни за децата си.”
„Невероятни деца сте! – обърна се към тях и Албена Ихтиманска, главен библиотекар. – Толкова много неща сте направили това лято. Надявам се, че ще продължите да четете и да научавате още и още…”
Празненството, за което се бяха толкова постарали момичетата и момчетата и с подредената с вкусотии маса, наистина доказа, че когато с децата се работи с любов и желание, те буквално попиват наученото и развиват своите заложби.
Право хоро, Македонско, Шопско, Дунавско, та даже и сиртаки могат да играят наравно с по-големите. От видяното и разказаното от Мария Йончева и направените от самите тях снимки, децата са подготвили презентации под наслов „Изгубеното наследство на Самоков”, както и брошури за известните в миналото къщи. За целта са използвали компютрите на общинската библиотека, предоставени по програма „Глобални библиотеки”.
Сюрпризът пък предстоеше – едночасов документален филм пак на същата тема…
Отсега и деца, и библиотечни работници, и родители очакват с нетърпение следващото „Лято в библиотеката”.

Надка Вардарова

Leave a Reply