„Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Акция под мотото „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” ще проведат служителите на „Пътна полиция” от 1 до 15 юни. Целта е да се ограничат пътните злополуки с деца и юноши през свързания с предпоставки за катастрофи период на лятната ваканция.
Статистиката сочи, че децата стават най-често жертва при игра през лятото, когато внезапно изскочат на пътното платно, както и поради превишена скорост на шофьори в населените места. През последните години са нараснали и инцидентите с неправоспособни водачи, включително с юноши. Често липсва и родителски контрол над децата и юношите. Освен това масово не се използват обезопасителни колани от пътниците на задните седалки в колите, както и обезопасителни системи за превоз на деца.
Служителите на КАТ специално ще следят спазват ли се ограниченията на скоростта в населените места, осигурява ли се предимство на пешеходците, управляват ли неправоспособни малолетни и непълнолетни мотоциклети и мотопеди, използват ли се предпазни каски и пр. В действие ще влязат и мобилни заснемащи системи. Ще се налагат санкции на фирми и лица, ако те предоставят скутери и други моторни превозни средства на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни.
Пътните полицаи ще се включват и в инициативи на училища и неправителствени организации по безопасност на движението на децата и юношите през летния сезон.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*