Новини, Шарен свят

Ваксинират дивите хищници срещу бяс

Агенцията по безопасност на храните започна есенния етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници. Самолети ще изхвърлят над 1,1 млн. ваксинални примамки над територията на различни обрасти, включително и над нашата Софийска област. Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите, уточниха от агенцията.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото ако е повредена външната обвивка, ваксината може да се окаже опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар.
Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и на домашните животни. Препоръчително е обаче те да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче и са със специфична миризма на мърша. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 ваксинални примамки, които самолетите пускат от 150 метра височина. Ваксинацията се предприема в изпълнение на Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, разработена от агенцията. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин се подпомага практическото й осъществяване.

Leave a Reply