Други, Новини, Образование, Спорт

Валентин Милушев и Янко Ташев говориха с любов за Самоков и спорта в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”

Среща под надслов „Любовта към спорта, планината и родния град” със спортния деятел и депутат Валентин Милушев и със състезателя и председател на мотоклуб „Ридо” Янко Ташев организира за ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” учителката Татяна Костова.
Гостите запознаха малчуганите със своите успехи и интереси, като подчертаха, че ученето и спортът вървят ръка за ръка.
„Градът и районът ни се посещават от много чужденци, които явно са преценили, че си заслужава да ни гостуват. Тук имаме чудесни условия за спорт и туризъм, а имаме и много примери, не само в областта на спорта, с които да се гордеем. Обичайте града си и го пазете”, обърна се Милушев към учениците, които бяха на различна възраст. Самият той е бивш състезател по ски алпийски дисциплини, а и сега продължава да спортува за удоволствие, както и да работи в сферата на туризма. В. Милушев завърши разказа си с думите, че „усмивката и добрата дума отварят много врати”.
Много ученици споделиха, че също вече са направили първите си стъпки в зимните спортове, възползвайки се от програмата „Научи се да караш ски” и от осигуряваните вече от две години насам безплатни ученически карти за ползване на лифтовете в Боровец от самоковските деца.
Голям интерес с разказа си предизвика и Янко Ташев. Спортист № 4 на Самоков за 2016 г. заяви, че успехите се постигат с много труд, пот и постоянство. „Спортът учи на ред и дисциплина, учи ни да разчитаме повече на себе си в трудните моменти, през които преминаваме”, сподели от собствен опит известният мото състезател. Децата се възхитиха на над 30-те победи на Ташев в различните мото стартове, както и на факта, че е десеткратен републикански шампион, с много успехи и зад граница.
Накрая Милушев и Ташев се разписаха на специална фланелка, на която подписи преди време са оставили олимпийската шампионка в биатлона Екатерина Дафовска и световният шампион по сноуборд Радослав Янков.
Георги Панев пък си припомни, че когато станал директор на училището, в него се учел Янко Ташев – бил палав ученик, но упорството и желанието му за развитие го извели до големите успехи в спорта.
Татяна Костова заключи, че е предвидила подобни срещи с успели хора в различни области и в бъдеще.

Делян Василев

Leave a Reply