Ваня Димитрачкова вече 20 години води успешно спортен клуб „Аполон”

Ваня Димитрачкова е ръководител на спортен клуб „Аполон” в Самоков от близо 20 години.
Преди това, около времето на промените, спортният клуб е бил в съдружие с общинския спортен клуб „Рилски спортист” и са се тренирали спортовете карате, културизъм и гимнастика за здраве. След това клубовете се разделят и „Аполон” се поема изцяло от учителката по физкултура Ваня Димитрачкова. Участниците – възрастни хора, се занимават с гимнастика за здраве и дълголетие. Една от целите е да се привличат повече хора, които с гимнастика да подобряват качествоо си на живот, да удължават дните си.
Ваня започва тренировките с 40 жени – много активни, трениращи с мерак. Първоначално тези тренировки са се водели от дългогодишния учител Асен Кабрански, а после Ваня го наследява. Самата тя е много упорита и всеотдайна. Много труд влага във всичко, справя се с всяка ситуация. Най-трудно й е да набавя необходимите средства, но все пак се справя. Получава финансиране и от Община Самоков, но то е недостатъчно, защото „Аполон” участва, и то много успешно, във всички прояви на подобни клубове в страната.
Тази година, на 15 ноември, в зала „Триадица” в София клубът стана член на новата федерация за здраве, активност и дълголетие с председател Павел Иванов и зам.-председател Нели Ковачка.
Девизът на „Аполон” е „Здраве, спорт и активно дълголетие”. Мотото е „По белите писти на Рила туристи и спортисти гимнастика да играят и дълго, дълго за живот да мечтаят”.
В зала „Триадица” жените играха с трицветни знаменца и показаха, че няма да се оплакват, въпреки всички трудности.
Дамите от „Аполон” не само, че играят активно гимнастика, но и разнообразяват живота си с екскурзии до манастири и други исторически забележителности, а и до места с красива природа. Може да се каже, че съвсем не скучаят.
Ваня с любов говори за „своите” жени, но отправя и призив към самоковки да се включат в игрите на спортен клуб „Аполон”, защото годините бързо отлитат, а трябва да се изживеят активно.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*