Новини, Шарен свят

Василка и Иван Ангелови от Клисура – 50 години щастлив съвместен живот

Няма път към щастието, самото щастие е пътят!
Това е веруюто на Василка Ангелова и съпруга й Иван от Клисура.
Двамата са набори /на 73 години/ и са семейство от 1967 г. – вече половин век!
Малко или много са 50 години?! Ако си живял в любов, разбирателство и уважение – са малко. Така е и с тези двама много мили и приятни жители на нашето село, на които могат да им завиждат и стари, и млади.
Пристигаме пред дома им и… голяма изненада – насреща ни гальовно, не за ръста му на мечок, ни посреща красивото куче Мечо. Веднага дотичва и мацата. Двете животни застават едно до друго и през цялото време на срещата ни наблюдават любопитно, като деца.
Своя разказ Васето започва с житието и битието на децата си. Синът им Борислав е роден през 1974 г. Работи в СОТ – София. Дъщерята Албена е по-голяма и е в столичния езиков център „Алис”. Внукът Емил и внучката Мила сега също работят там. Другата внучка – Ивана, учи в математическа гимназия, а иска да стане аниматор на детски филми, има талант за това. Василка и Иван много се гордеят с наследниците си, защото са постигнали това, което са искали, а и самите те са много обичани и уважавани.
Василка завършва навремето Института за детски и начални учители „Надежда Крупская” в София и първото й работно място е в Клисура през далечната 1965 г. И тук на 25 март 1967 г., по стечение на обстоятелствата, тя се запознава с Иван, който пък бил сирак, отгледан от дядо си. Завършил механотехникум в София, специалност топлообработка на металите.
Много неща в къщи са изработени от Иван. Обичта му към природата го води из гората и реките, откъдето донася вкъщи корени и клони на дървета с най-причудливи форми.
Двамата доверяват, че всичко в къщата си правят сами, майстор в дома им не е влизал. Сигурно това е споило още повече връзката им, за да продължава успешно толкова много години.
Василка и Иван мразят лъжите, подлизурщината, държат на искреността и принципността. В кухнята пък и двамата творят обичаните от другия гозби. Иван е пристрастен към баниците, а Василка – към гювечите. В свободното си време Васето чете, плете, бродира и… си пее. Била е певица към женска фолклорна група. Някога в Клисура е имало две такива групи – младежка и за автентични песни.
Василка я знаят и обичат като учителка и в Белчин, а и в самоковското училище ”Христо Максимов”, където е преподавала 12 години, пък и там се е пенсионирала.
„Семейството ни е всичко за нас. Много сме задружни, помагаме си и се уважаваме. Когато има празник, се събираме тук. Аз обичам да правя подаръци, особено на внуците. Избродирах им зодиите и сега за Великден ще им ги подаря”, изповядва се сякаш Васето.
Тя показва готовите гоблени и гордо ми връчва да видя и специалната книга „Най-добрата баба”, подарена й от внучката Мила.
Разделям се с Василка и Иван с пожелание да бъдат живи и здрави, все така да се обичат и уважават и да имат още много години съвместен живот, защото го заслужават.

Димитрина Божилова

Leave a Reply