Култура, Новини, Снимки

Васил Драганов извади за втори път кръста от ледения Искър /СНИМКИ/

24-годишният техник по интернет поддръжката на тв канал „Рила” Васил Драганов бе късметлията, който първи се добра до богоявленския кръст, хвърлен в ледените води на река Искър от архиерейския наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев по-рано днес, 6 януари, под пешеходния мост срещу бившата фабрика „Самоковска комуна”. Младежът извади дървения кръст за втори път, откакто ритуалът по случай Богоявление се провежда на това място; сефтете му бе през дебютната проява тук в 2014 г. Щастливецът пожела здраве и берекет на всички присъстващи и заяви, че ще дари получената от кмета Владимир Георгиев премия от 100 лв. за благотворителност. Той получи и почетен плакет от градоначалника и бе поздравен от протоиерей М. Колев и от десетките други смелчаци, ценители на родните традиции и търсачи на здраве.
Стотици и хиляди самоковци – от бебета до почти столетници, изпълниха моста и околното пространство от двете страни над стената на реката, за да споделят заедно тръпката и емоционалните мигове на този български обичай.
Преди кръстът да бъде хвърлен в Искъра се наложи голям багер да разбие сковалия реката лед на парчета. Това позволи на безстрашните мъже впоследствие да тропнат и дружно хоро в ледената вода.

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1555825364447407

Leave a Reply