Васил Левски – 147 години безсмъртие

На 19 февруари Самоков отдаде почит на Апостола на свободата. Много ученици и граждани се събраха пред паметната му плоча при входа на Девическия манастир. Сред тях бяха кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, игуменията на светата обител монахиня Пелагия.
С благоволение и запалени свещички бе изслушана заупокойната молитва, отслужена от архиерейския наместник в духовната ни околия иконом Михаил Колев в съслужение със самоковски свещеници.
„Когато стоим пред портрет или паметник на Васил Левски, мислим за всичко, което е историята и вечността на нацията, мислим за смелостта и за доноса, за саможертвата и за страха, за клетвата пред пищова и камата, за едно бесило, което Вазов нарече „по срам и по блясък на кръста равно”. Нашият поклон пред Васил Левски всъщност е нашият дълг да опазим България”, изтъкна в емоционалното си слово кметът Георгиев.
Кулминация на възпоменателното честване бе литературната програма на ученици от НУ „Станислав Доспевски”, която включваше рецитал по стихове за националния ни герой и сценка от разпита на Левски, пресъздадена с много ентусиазъм от малките артисти.
По призива на водещата Ралица Стоянова множеството отдаде почит на безсмъртния Дякон с едноминутно мълчание. Венци на признателност бяха поднесени от името на Общината, НУ „Станислав Доспевски”, ОУ „Христо Максимов”, СУ „Отец Паисий”. Много деца и граждани положиха цветя пред паметната плоча.

х х х

И Сарафската къща стана сцена в същия ден за проява по случай 147-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Уредничката Марияна Лобутова представи своите гости – ученици от СУ „Никола Велчев” и обяви, че те отдават почит на Апостола на свободата с литературно-музикална композиция, подготвена от учителката по история Галя Попова по стихове на наши поети.
Рецитацията на безсмъртните произведения за националния ни герой бе придружена от мултимедийна презентация, подготвена от преподавателката Силвана Оцетова. Добре подбраните стихове и сполучливо използваните картини, свързани с безсмъртното дело на почитания от народа ни като светец борец за свобода бяха основа за най-добрата оценка в края на композицията, звучаща като клетва: „И нека се знае: забравим ли Левски, вече няма България!”
Заедно с учениците пред делото на великия българин се преклониха и уважилите събитието заместник-кмет Люба Кленова и общинските съветници Дончо Зашев и Радослав Христов.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*