Култура, Новини, Спорт, Шарен свят

Васил Найденов и Иван Дяков пяха за Празника на Самоков; наградиха най-добрите спортисти

Борецът Евгени Генчев, сноубордистът Петър Гьошарков, баскетболистите, тройка по аеробика, наставникът на бореца Юлиян Алдимиров и наставниците на състезателките по аеробика Калоян Калоянов и Дияна Борисова бяха наградени като спортисти, отбори и треньори на годината по време на честването на празника на Самоков на връх 21 август на централния площад „Захарий Зограф”.
Председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева връчи купи на отличените, а кметът Владимир Георгиев ги зарадва с чекове за парични премии от 500 и 1000 лв.
Евгени Генчев е бронзов медалист от европейското първенство за младежи и носител на сребро от юношеския шампионат на Стария континент.
Пепи Гьошарков е спечелил два старта за Европейската купа и се е наредил втори в крайното класиране.
Представителният мъжки тим на БК „Рилски спортист” стана вицешампион на Балканската лига и завоюва бронзовите медали в надпреварата за Купата на България.
Състезателите по аеробика /15-17 г./ Синтия-Мари Ангелова, Анита Гаврилова и Ангел Кацаров пък пет пъти са били победители в авторитетни международни турнири.
Наставници на Пепи Гьошарков са Христо Ахтаподов и Константин Ахтаподов, а треньор на баскетболистите е Росен Барчовски.

Жителите на Самоков и техните гости бяха сърдечно приветствани от кмета Георгиев. Водещата Любослава Кьосева огласи поздравленията по случай празника, изпратени от президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов. Съобщено бе, че приветствени послания са получени и от министрите Теменужка Петкова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, от областния управител Росица Иванова, от народни представители, кметове на общини, ръководители на различни институции.
Депутати, общински съветници и почетни граждани на Самоков бяха на сцената и сред хилядното множество. Самата сцена бе украсена с родния трибагреник, знамето на Самоков и флага на Европейския съюз.
В началото тържествен водосвет отслужи епископ Григорий, викарий на софийския митрополит, в съслужение със свещеноиконом Петър Стоименов, архиерейски наместник в Самоков, и други духовници.
След официалната част пък голям концерт изнесоха Васил Найденов, Иван Дяков и Ивана Дякова с танцовата формация „Мераклии”. Мнозина от зрителите и слушателите припяваха, а по-късно стотици се хванаха на няколкото извили се хора на площада.
Традиционните илюминации този път бяха не накрая, а по време на концерта и също предизвикаха ръкопляскания и овации. Така бе отбелязан финалът на едноседмичните тържества по случай 14-ия празник на Самоков, посветен на епископ Симеон Попович /Самоковски/, отдал през далечната 1737 г. живота си за освобождението на своето поробено отечество.

Тодор Попов

Leave a Reply