Васил от Багренци…

Под надслов „Васил от Багренци“ на 12 юни в художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил бе открита изложба на почетния гражданин на Самоков Васил Чакъров.
Над 130 творби на отишлия си от този свят преди две години именит художник, свързани най-вече с родното му кюстендилско село Багренци, изпълниха зала „Стоян Венев” на построената специално за галерия сграда. Изкуствоведът и голям изследовател на творчеството на Чакъров доц. Ружа Маринска обаче уточни, че това е само една извадка от картинното богатство на твореца, посветено на родния му край.
Самите творби са плод на любовта, усета и наблюдателността на техния създател върху селския бит отпреди повече от половин век и на дарбата на твореца да го пресъздава така умело върху белите платна.

Посетителите ще се пренесат десетилетия назад във времето, за да зърнат „Живот на село”, „Нощен хляб”, „Слама до гредите”, „Купуване на любеници”, „Сватбарски файтон”, „Носачи на комин”; ще „посетят” „Нашия двор”; ще „поседнат” „Под черницата”; ще „послушат“ „Разговор за опинците”; ще „поемат” на „Път за Багренци”… Разбира се, не липсват и пейзажи, посветени на красивата природа и плодородния Кюстендилски край.
„Споменът от видяното и преживяното в родния край стопля с багри и задушевност изкуството на Чакъров, а творбите, извлечени от тамошния живот, са сред най-сърдечните, които е създал”, изтъкна още Р. Маринска.
„Багренци – това е бащиният дом, дворът със старата черница и лозата, с казаните за ракия, това е бостанът с плашилата, а и по-далеч – мегданът с панаирджийските сергии и „Луна парка”, с местните чешити и техните разговорки. Този свят не само се е запечатал завинаги в съзнанието на художника. Той е събудил сетивата му – за човеците, за природата, за живота. Чакъров е прегърнал този свят сърдечно. В неговото изкуство той не е идеализиран, не е и обект на шега и присмех… Багренци в творбите му е показано в естествената му простота и цветност. Художникът е запазил детската непосредственост и чувствителност. Той обича този селски свят”, четем в предговора на Ружа Маринска към издадения специално за изложбата каталог.
В каталога са показани и някои от участващите в изложбата творби. Те са фотографирани от нашия съгражданин Младен Катранджиев, а по графичния дизайн и предпечата е работил Емил Данаилов.
Същият екип е работил и по издаването на каталога „Спомени отнякъде” за изложбата на Чакъров в Самоковската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” през лятото на миналата година, който също се предлагаше в Кюстендил.
Съпругата на Васил – Цветанка, сподели в миговете около откриването на сегашната експозиция, че макар картините да не са нещо ново за нея, събрани в едно цяло и представени по този начин, са я накарали истински да се развълнува. Тя си припомни още, че първата самостоятелна изложба на нейния любим е била точно тук през далечната 1973 г. – едва няколко месеца след откриването на галерията.
Двамата се запознават, докато завършилият Учителския институт в Дупница Васил е учител в родното село на Цветанка Ярлово, което по това време – в края на 50-те години, е най-голямото в цялата Самоковска околия. През 1961 г. младото семейство се мести в Самоков, а от тогава до пенсионирането си през 1994 г. Чакъров е преподавател по рисуване в училище „Борис Хаджисотиров” /преименувано по предложение на самия Васил Чакъров през 1990 г. на „Станислав Доспевски” – в памет и чест на първия български и самоковски дипломиран художник/.
Сред присъстващите на откриването на изложбата в Кюстендил бяха кметът на Багренци Иван Христов, културни дейци и любители на изобразителното изкуство. Сред гостите бяха художникът и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев със съпругата си Здравка, художниците Елена Белстойнева, Бойко Павлов, Иван Шуманов, преподавателката по изобразително изкуство Лалка Чавдарова, културните деятели Иван Ненов и Лили Шуманова и др.
Прочетен бе  поздравителен адрес от името на областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев.
Даден бе и коктейл, организиран от децата на семейство Чакърови – Домника и Росен.
Изложбата ще бъде открита за посетители до 10 септември. Тя е трета поредна от голям проект за популяризиране на творчеството на Васил Чакъров в цялата страна. Досега са организирани експозиции в Самоков и Благоевград, а следващите градове, чиито жители ще се докоснат до непреходните творби на Чакъров, са Габрово, Сливен и Добрич. Апогеят на тези изяви пък ще бъде в Националната художествена галерия през 2024 г., когато се навършват 90 години от рождението на Чак.

Всяка от планираните и вече осъществените изложби от този цикъл има различни фокус, тема и профил с цел да се разкрие цялата палитра от творчеството на В. Чакъров. Самият той предпочита акварела, но умело използва и всички графични техники – от дървореза до офорта. В това отношение Чакъров е своеобразен феномен, тъй като няма академична школовка, а е в истинския смисъл на думата самоизградил се художник.
Васил Чакъров е и носител /2008 г./ на националната награда за живопис „Захарий Зограф“. Негови картини притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, много галерии в страната ни, както и в Русия, Полша, Унгария и др.
Според Ружа Маринска „Васил Чакъров развива линията на лиричния пейзаж, като утвърждава една стилистика – колкото пластически убедителна, толкова оригинална като виждане на мотива. Всички тези качества ни задължават да го впишем в редицата на големите майстори акварелисти в българското изкуство“.

Делян Василев,
наш специален пратеник

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*