Васил Стойчев-Буч стана петкратен победител в кушията за Тодоровден

Снимка: Пламен Лобутов

В района северно от Бельова черква в събота, на 16 март, отново, по традиция, за Тодоровден, си дадоха среща десетки буйни коне и ред темпераментни ездачи.
Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник иконом Михаил Колев в съслужение със свещ. Любомир Мишков. Кметът Владимир Георгиев поздрави участниците и многобройната публика и благодари за съдействието при организацията на хората от конните бази „Буч и приятели”, както и на Атанас Димитров, ангажирал се с провеждането на традиционните тегления.
В кушията за пета поредна година победител стана Васил Стойчев–Буч. Втората награда отиде при Ивайло Стойчев, а третата заслужи Емил Пенев.
Тегленията се проведоха по нов регламент, като според теглото на конете категориите бяха увеличени на три – лека, средна и тежка.
Осем коня мериха сили в леката категория, като квалификациите преминаха 6 от тях. Във финалната серия най-добре се представи кон Папан със собственик Георги Стойнев, следван от кон Арап на Трайко Асенов и кон Рамо на Венцислав Петров.
В оспорваното състезание с 10 участници в средната категория над всички бе кон Кильо /Валентин Бойков/ с подгласници кон Мартин /Милчо Начов/ и кобила Мая /Мартин Велинов/.
При най-тежките сили премериха 8 коня, 4 от които стигнаха до финалите. Категоричен първенец стана Рашко Миланов с кон Нерви. Второто място зае Калоян Ивайлов с кон Дорчо, а третото – Георги Николов с кон Еди.
Призьорите заслужиха грамоти и парични премии, осигурени от Общината и от фирмите „Егро Лес”, „Клен Лес” и „Вак 02”.
Участниците в кушията се включиха в традиционния парад на конете по улиците на града ни, като поднесоха и цветя пред паметника на Чакър войвода в градинката пред читалище-паметник „Отец Паисий”.
В началото на състезанията пък по традиция бе представен обичаят „Захранване на конете”. След това празникът продължи с фолклорна програма с участието на оркестър „Седем Осми” и танцовия ансамбъл „Самоков”. Желаещите можаха и да пояздят кон.
Напрегнатата надпревара, приятното слънчево време, прекрасната панорама и песните и танците създадоха много емоции у многобройните зрители. От Общината пък припомниха, че вече седем години се организира подобно впечатляващо общоградско честване на празника Тодоровден – т. нар. Конски Великден, в Самоков. Инициатива и традиция се вплитат в едно като своеобразно предчувствие за хубава пролет.

Снимка: Пламен Лобутов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*