Култура, Новини, Статии, коментари

Васко Василев сътвори истински празник в Самоков

Концертът на прочутия цигулар Васко Василев се превърна в истински културен празник на Самоков – един от най-големите за града ни през годината. Вечерта на 28 ноември хиляда фена в „Арена Самоков” приветстваха възторжено неповторимия музикант.
Той пък час и половина твореше чудеса на сцената и изразяваше почитта си към своите колеги от оркестъра и уважението си към публиката.
Виртуозното изпълнение на популярни филмови мелодии /”Професионалистът”, “Отнесени от вихъра”, “Кръстникът”, “Мисията невъзможна”, “Карибски пирати”, “Гладиатор”, “Модерни времена” и други/ буквално взриви голямата зала. „Много хубава зала, много ни е приятно тук, а публиката е страхотна”, откликна Васко Василев. Майсторство и професионализъм, емоции и импровизации се сляха в едно. Цигуларят дори се преобрази по едно време в… Чарли Чаплин, в скечовете се появиха бомбе, мустаци, даже пистолет.
Обаятелната партньорка Памела Мей се изяви и като пианист, и като актьор. Концертмайсторът бе испанец, а в сборния оркестър имаше още няколко негови сънародници. Сред българските инструменталисти се открояваха Денис Ризов /бас/, Ангел Дюлгеров /китара/, Росен Ватев /барабани/. Общо около 40 топ музиканти дадоха своята лепта за тази наистина незабравима вечер.
Главният герой пък изрази своето признание и към нашата съгражданка Петя Иванова, която като негова асистентка е имала главна заслуга за осъществяването на този невероятен концерт, а и за цялото турне на звездата в родната му страна.
Слушателите-зрители останаха без дъх. На няколко пъти ставаха на крака, за да изразят своето признание към големия музикант и човек, снимаха го непрекъснато, викаха го на „Бис”, овациите накрая продължиха няколко минути.
Почитатели на изкуството на Васко Василев бяха дошли за този концерт чак от Ямбол и Карлово.
Гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева връчи на скъпия гост разкошна кошница с цветя от името на кмета на общината.
Васко Василев пък поздравяваше всички с високо вдигнати ръце, с въздушни целувки, многобройните желаещи получиха и заветните автографи.
Изявата в града ни бе част от турнето на цигуларя в петте най-големи български града – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, сред които се наредиха още само Добрич и Самоков.
Васко Василев свири за първи път в нашия град миналото лято на открито, пред музея, в чест на празника на Самоков. Тогава той обеща пак да дойде и ето, че удържа на думата си.
Всички си пожелаха нови срещи с яркия талант, с изключително скромния, духовит и земен творец.

Тодор Попов

Leave a Reply