Култура, Новини

„Вдъхновение на годината” – Виктория и Захари Недялкови

Самоковското семейство Виктория и Захари Недялкови стана носител на специалната награда „Вдъхновение на годината” – част от годишните награди на Българския хелзински комитет „Човек на годината – 2017”.
Наградата се дава за принос към правата на човека. С нея се отличават смели и сърцати постъпки на правозащитници, оказали се фактор в обществения живот.
Тази година наградите бяха връчени за десети път по случай 10 декември – Международният ден на правата на човека. Стана ясно, че номинациите са били общо тридесет и шест, като са отличени девет от номинираните.
Вики и Захари са основатели на сдружение „Към върха”, радетелите на което помагат на болни, трудно подвижни деца и младежи, да се качат във високата планина и да се възхищават на околната красота. Двамата инициативни и сърдечни самоковци са и членове и основни двигатели в работата на сдружение „Спина бифида и хидроцефалия”, чрез което помагат на млади хора с тези тежки заболявания. Семейството бе и сред основните деятели в „Дните на доброто”, състояли се в София и Самоков през октомври и ноември.
„Благодарим на всички, които ни повярваха и подкрепяха през годината. Благодарим на хората, които ни предложиха за тази престижна номинация; на хората, които ни номинираха и избраха, и на всички, които ни помагаха, защото наградата е и за тях. Най-вече благодарим на децата и родителите, които ни се довериха да им покажем прелестите на планината! Вдъхновяващи и вдъхновени… заедно можем повече”, възкликнаха в социалните мрежи щастливите лауреати – истински пример за човешко съпричастие в трудното време, в което живеем. Тяхната безкористна весотдайност вдъхновява мнозина за подобни благородни дела.

Leave a Reply