Велизар Енчев ни гостува, З. Хаджимитова оглави тук „Българска пролет”

Около сто съграждани присъстваха на 21 април в Младежкия дом – на срещата, организирана от група симпатизанти, с независимия депутат Велизар Енчев, учредител и ръководител на новото Движение за радикална промяна „Българска пролет”, което да се противопостави на безотговорното и корупционно поведение на управляващите, както в този парламент, така и в последните 25 г.
Велизар Енчев е български политик, журналист и общественик. Депутат в 43-ото Народно събрание, д-р по международно право и международни отношения.
Срещата започна нетрадиционно. В началото се изказаха част от присъстващите, а след това народният представител.
Режисьорът Любомир Малинов изтъкна, че никога не е членувал в партия, няма партийни пристрастия, но сега за първи път е гласувал за човек, който не го е разочаровал. Малинов посочи и „невероятните” /по думите му/ проблеми на града и района – изсичането на горите, трудностите със социализирането на циганското малцинство, създаденото у хората чувство за безперспективност и оформилата се дълбока пропаст между бедни и богати. Известният творец и културен деятел допълни, че е фен на Велизар Енчев, защото е впечатлен от гражданската му доблест и се надява, че с него ще тръгнат умни и интелигентни хора.
Цветан Стоянов изрази увереност, че мразовитата самоковска пролет ще се стопли.
Поетът Иван Ненов връчи на госта своята книга „Самоковският препис на История славянобългарска” с автограф с пожелание: „С надеждата да продължите пътя на Паисий Хилендарски” и рецитира стихотворението си „Молитва към Паисий”.
„Самоков е в много тежко състояние”, заяви Бойчо Стамболийски и призова присъстващите да покажат гражданската си позиция.
Агрономът Петър Йорданов изрази разочарованието си от деградацията на обществото, където „80 хиляди души тънат в разкош, а милиони мизерстват”. Той изрази и съжалението си, че 10 млн. дка не са върнати в реалните граници на гражданите. Такива пропуски според него има и в нашата община. „Сега няма свободно слово, няма чуваемост, няма образование, правителствата са изпълнителни бюра, които очакват нареждания от западните диригенти. Стана така, че социализмът се превърна в златен век за България”, заяви Йорданов.
Йорданка Иванова попита Енчев очаквал ли е завоя, направен от Валери Симеонов и Националния фронт за спасение на България и какво предвижда новото движение. Кирил Андонов от името на група граждани каза, че подготвят предложения, които ще представят на ръководството на движението.
Велизар Енчев обясни защо е напуснал Националния фронт за спасение на България и Патриотичния съюз. Основното, по думите му, е, че са излъгани надеждите на избирателите, направен е завой в политиката на партията и тя се е включила в коалиционното правителство. Тази измама опонентите му в партията определяли като „висока коалиционна култура”.
Енчев добави, че би могъл да влезе в коалиция със „Зелените” и с младите граждани, които ще чертаят бъдещето на страната.
Гостът призова да възродим старите български ценности и добродетели и да се сложи край на 25-годишното насилствено налагане на дивия капитализъм. По думите му, преходът е една голяма измама – България ще стигне стандарта на живот от 1988 г. чак след 25 години. „Крайно време е да не мислим за ляво и дясно, а за социално”, подчерта той и допълни, че местните избори наесен са много важни, тъй като предстои да се разпределят милиарди; във връзка с това трябва да се подготви листа с честни, почтени и интелигентни хора, които да защитават интересите на Самоков и самоковци.
Енчев предложи Зинаида Хаджимитова да бъде утвърдена за председател на движението в Самоков, благодари за доверието и потвърди, че няма да измами симпатизантите си.
Руси Спасов, зам.-председател на софийската организация на движението, който също участва в срещата, подчерта, че Велизар Енчев е високо морален и отговорен човек, истински патриот, който стои с делата зад думите си. Фактът, че основателят на „Българска пролет” Велизар Енчев вече е набрал 15 % подкрепа според социологическо проучване на агенция „Екзакта” от 21 април, говори за авторитета на учредителя и за вяра в идеите, които той защитава.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*