Великденска изложба на яйца

На Велики четвъртък служителите от читалище „Рила-1898” в Долна баня по традиция подредиха голяма изложба на великденски яйца, която украси витрината на централния хранителен магазин на местната потребителна кооперация „Напредък”.
С писани, рисувани и боядисани яйца в изложбата се представят Маргарита Стефанова, Даниела Стоилова, Атанаска Тодорова, Александрина Брайкова, Ангелина Грозева, Милена Пенчева, Лилиана Иванова, Цветанка Стамболийска и Малинка Симонова. Със свои творби участват и децата от школата по рисуване при читалището, техните връстници от ателието при Центъра за обществена подкрепа, както и ученици от СОУ „Неофит Рилски”, изпълняващи проекта „Заедно ще постигнем по-високи резултати в обучението и ще живеем по-интересно и по-добре”.
В изложбата са показани и писани яйца от фонда на музея. Те са изработени по стара долнобанска традиция, включваща и т. нар. подкитенчета – специално изработени яйца за подаряване на кумовете от младоженците през първата година след венчавката.

Любомир КУЗЕВ

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*