История, Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

„Великденско вино” – притча за Апостола и за родолюбието

Отклик

Вътрешност на църква, притвор и олтар, икони, свещник, потир с вино и… тишина. На този фон се появява Петър Савчов в ролята на поп Кръстьо, за да разкаже доста истини за себе си, за Левски, за родолюбци и предатели.
Пълният салон на читалище-паметник „Отец Паисий” на 16 февруари беше така притихнал, че муха да бе бръмнала, щеше да се чуе. Не можеше да бъде другояче, защото играта на Савчов бе невероятно добра.
Този път в моноспектакъла „Великденско вино” беше вмъкнат още един персонаж – немият селянин Ачо. Само с мучене и гримаси артистът от театъра в Кърджали Борислав Христов направи много силна игра, за да допълни горчивите слова на поп Кръстьо, който не се признава за предател на Апостола.
Съвременната техника допринесе за още по-силните изживявания на зрителите. На сцената се сменяха картини и снимки от живота и делото на Левски. Като допълнение и за достоверност на разказаното бяха сцените за Исус и Тайната вечеря, за Руско-турската освободителна война и загиналите руски воини по българските полета и върхове.
Настръхнали, слушахме словата, ставахме съпричастни на всичко, казано от Апостола, чийто образ никога няма да бъде заличен от паметта ни. Много силно въздействие оказваше и бесилката, на която със страшна сила увисна Дякона, за когото отечеството е било на първо място.
„Ако печеля – печели цял народ, ако загубя – губя само мене си”… Какво повече можем да кажем!
Великденското вино в потира беше неговата кръв. Така, както каза в края на монолога поп Кръстьо: „Изядохме те, Апостоле, изпихме те!”
Незабравима ще остане тази вечер, изживяна със Савчов – актьор от Кърджалийския театър, но със самоковски корени.
И друг път той е гостувал на самоковска сцена. Надяваме се, че пак тук ще ни радва със своята талантлива игра. Благодарим на него, на колегата му, на режисьора Румяна Бъчварова и за ефектната сценография на Димитър Савчов. Всички зрители си пожелаха нови подобни вълнуващи срещи!

Димитрина Божилова

Leave a Reply