Новини

Веселин Маринов сътвори празник за самоковци

Веселин Маринов

„Скъпи почитатели, ако ме попитате как се чувствам сега, на 50, ще ви кажа, че се чувствам все по-подготвен за живота и все по-малко готов да рискувам, все по-наясно с любовта и все по-предпазлив в чувствата си. Мъжът на 50 знае все повече и говори все по-малко. И понякога е тъжен. Защото все по-трудно приема предателствата на приятели и любими хора. Особена възраст… Трудна за преглъщане… Но точно от този сблъсък между усещането, че си силен и можеш, и знаеш, и реалността, която крещи, че повече път има зад теб, отколкото пред теб, се раждат най-големите истини.
Опитах се да събера моите истини за живота и любовта в песните от най-новия ми албум „Един мъж на 50”. Всички мои тайни страхове, съмнения, радости и надежди споделих в тези 12 песни. И знаете ли какво почувствах, когато изрекох на глас истината пред себе си? Не е страшно да си на 50! Обичам всяка една от годините си. Обичам всяка една следа, която времето е оставило върху лицето и сърцето ми. Обичам живота и ще го живея с цялата любов, на която съм способен! А в мен има още много, много нераздадена любов!”
С тези думи Веселин Маринов представя новия си албум, излязъл през тазгодишния март. На живо той го представи и пред самоковци в препълнения салон на читалище-паметник „Отец Паисий” на 16 ноември.
Публиката има възможност да се наслади на истински концерт-спектакъл. Подгряващите слова на певеца преди изпълнението на всяка песен накараха слушателите да се замислят, умилят, а някои и да се просълзят. Чувството за хумор на популярния изпълнител също не остана без съответна реакция – непринуден смях, благодарение и на който се получаваше един непрекъснат контакт между изпълнител и публика. Половин час след началото аплодисментите не стихваха, а настроението растеше, стимулирано от малко очакваното житейско разбиране от страна на музикалната звезда:
„Знам какво ви чака сега, след като излезете от тези порти – задължения, готвене, проблеми, деца… Тъй че не се стеснявайте, а се отпуснете, защото това е вашата вечер, вашият празник. Поне за малко забравете всекидневните грижи.”
Ако думите имаха силата да въздействат, то обединени с гласа на изпълнителя текстовете на песните и начинът, по който В. Маринов се раздаваше на сцената, раждаха някаква магия, която караше човешката душа да полети. Сякаш за да се онагледи още повече приказката, на сцената се появяваха балерини като ангели и с нежните си пластични движения изпращаха зрителите в един по-красив, усмихнат свят. Прелестна обстановка, в която се танцуваше и пееше за родното място, любовта, жената, мечтите… Бе романтично, феерично, задушевно. По свойски уловено. Както от едната, така и от другата страна.
Не случайно изявяващият се вече повече от 30 години на сцена певец разкри, че Самоков за него е един много специален град, в който винаги ще идва – не само защото всеки път това е последното място, където приключват турнетата му из страната, а и защото усеща, по думите му, хората тук близки и приятни.
Умилява се, когато идва моментът за последната му песен, а зрителите боязливо започват да поглеждат към съседа до тях дали е станал, за да могат в такъв случай и те да се изправят и пригласяйки на певеца, да го изпратят на крака и с аплодисменти.
Веселин Маринов сподели и още нещо: по принцип обича и предпочита зимния сезон, макар и да е студено, но тук, в Самоков, сърцето му е настроено на 24 часа лятно часово време…
Усетил отношението на салона, в паузата между песните певецът обеща, че ще остане до последния човек във фоайето на читалището да раздава автографи, снимки, календари, дискове. И че ще заключи с чистачката, когато си тръгне…
И наистина спази обещанието. Видимо доволни и развълнувани, млади и по-възрастни си тръгнаха, изживели и почувствали искрицата живот, която артистичният талант им подари.

Яна Василева

Leave a Reply