Новини, Туризъм

Ветераните се подмладиха сред природата на Рила

Първи април. Най-топлият пролетен ден дотогава. Ветераните-туристи отдавна сме планирали излет до хижа „Шумнатица”. Без колебания решаваме, че това е най-подходящият ден за излета.
В топлата утрин потегляме за хижата. Бързо се озоваваме сред широките поляни на местността и вековните буки, сплели клони във величествена прегръдка. Наоколо изобилства от лилави минзухари, диви зюмбюли и много, много кукуряк. Разглеждаме околността, хижата и набързо правим фотографии. Слагаме и импровизирана трапеза. Сред веселба и закачки хапваме набързо и песните започват. Някои са се подготвили с песнопойки, да не би да пропуснем някоя любима песен. Красотата на природата ни вдъхновява и хубавите мелодии не спират дълго да огласят околността.
По някое време си спомняме все пак, че ни чака не малко път и е време да тръгваме. Потегляме към Бяла поляна и малко преди нея поемаме по стария път за Самоков. Тишина и спокойствие царят наоколо. Обменяме спомени за предишни излети по тези места, намираме някои разлики в околността и продължаваме полека надолу, към града. В групата имаме членове на около 80 години, но това не им пречи да се движат в крак с останалите.
Денят от топъл става направо горещ. Използваме го за първата слънчева баня за годината. Слънцето не жали лъчите си. Оглеждаме се за сянка и лека почивка. И така стигаме до поляните около Бистрица. Разделяме се със свежо настроение и букети в ръка.
Именно 1 април ще остане не на шега в спомените ни като един прекрасен ден сред великолепната природа на Рила.

София Сотирова

Leave a Reply