Култура, Новини

Ветерани и младежи честваха Победата

Девети май бе отбелязан тържествено пред паметната стела на загиналите във Втората световна война на фасадата на Военния клуб /ДНА/. Девети май е двоен празник – Ден на Победата и Ден на Европа, изтъкна председателят на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните Стоян Чапкънов. Зам.-председателят Денчо Денчев говори за войната и победата над фашизма, които са в основата на обединението на Европа.
Веска Тодорова, главен експерт в Общината, прочете приветствено слово на кмета Владимир Георгиев към ветераните и гражданите на Самоков.
Сред някогашните фронтоваци бяха и зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, членове на Руския клуб и на самоковския клуб “Малахит” към Руския съюз на съотечествениците, които закачиха Георгиевски лентички на присъстващите граждани.
Много добро впечатление направиха ученици от ПТГ “Никола Вапцаров” заедно с директора Георги Велев и преподаватели, начело на които дойде знаменна група от младежи с гвардейска униформа. Празника уважиха и ученици от СОУ “Отец Паисий”.
В програмата участваха Пенка Пенчева и представителна група от читалище “Младост”.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите в жестоката битка с фашизма сто воини от Самоков и района. Паметната стела бе отрупана с венци и цветя.

Евгения Попова

Leave a Reply