История, Култура, Новини

Ветерани честваха празника на Ракетните войски и артилерията в Самоков

С тържество пред Военния клуб /ДНА/ на 11 март самоковските воини от запаса и резерва честваха празника на Ракетните войски и артилерията. Известно е, че на тази дата през 1913 г., по време на Балканската война, започва мощна и продължителна артилерийска подготовка, създала условия за овладяването само за три дни на Одрин – една крепост, която според западни специалисти не било възможно да се превземе. Родните воини обаче извършват истински подвиг и не случайно през 1992 г. денят е определен за празник на ракетчиците и артилеристите.
В словото си пред събралите се запасняци и резервисти о. з. полк. Симеон Симеонов, зам.-председател на Общинския съвет на Съюза на запасните воини, изтъкна значението на самоковския ракетно-артилерийски гарнизон, съществувал в близкото минало. Изразена бе надежда, че паметникът с двете оръдия в градинката пред ДНА ще се обогати в скоро време и с ракета като символ на признателността на самоковската общественост към армията и местните поделения. Известно е, че нашият град се смята за люлка и столица на българските ракетни войски.
С едноминутно мълчание бе отдадена почит на артилеристите, загинали през войните, както и на ракетчиците и артилеристите, които не са вече сред живите, но достойно са работили за издигане на боеспособността на армията.
От името на събралите се председателят на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о. з. полк. Алексей Петков положи цветя на постамента край двете оръдия.
Участниците в тържеството, сред които бе и о. з. ген. Ангел Главев, по-късно продължиха празненството в самоковско заведение, където всички си припомниха своята служба и вдигнаха тостове за воинската дружба и успехи, за здраве и дълголетие, за по-добри дни и години на града, района и страната ни.

Тодор Попов

Leave a Reply