Култура, Новини

Ветеранка на Шишмановската група чукна 85, продължава да пее

Иванка Анева от Шишмановската група към читалище “Младост” навърши 85 години на 17 юни. Юбилеят бе отбелязан тържествено в читалището броени дни по-късно – на 21 юни. Юбилярката получи почетна грамота и красива роза от председателката на читалището Лили Шуманова.
Анева е родом от Шишманово и е една от трите изпълнителки, които от създаването на състава през далечната вече 1982 г. са неизменно част от него. Другите две са сегашната му ръководителка Иванка Слатинска и Трендафилка Щупалова. Формацията изпълнява автентични фолклорни песни, като голяма част от репертоара е свързана с потопеното под яз. „Искър” през 50-те години голямо родно село Шишманово. Песните са изстрадани, искрени и затова успяват да докоснат сърцата на слушателите. Висока оценка им е дала и проф. Димитринка Кауфман, известен фолклорист и музиколог.
”Музиката е част от живота ми от 1982 г. Не съжалявам, тъй като така усещам наслада от живота. Най-тежкият момент за мен бе кончината на съпруга ми, но с помощта на състава и песните успях да се съвзема”, откровена бе юбилярката.
Преди началото на традиционната репетиция на състава на 21 юни читалищните деятели и колежките на леля Иванка й пожелаха да е жива и здрава и да постига нови успехи.

Делян Василев

Leave a Reply