Култура, Новини, Обяви, Туризъм

Вечер на планинарството с участието на Боян Петров организира сем. Недялкови в Самоков

Уважаем дами и господа, имаме удоволствието да ви поканим на Вечер на планинарството, която ще се състои на 18 януари, четвъртък, от 17.30 ч. В читалище-паметник “Отец Паисий”. Вход свободен!

Нагоре, към върха!
Прожекции на филми; представяне на книга; разговори с хора, свързали живота си с планината. Независимо от надморската височина. Ние – хората, тя – планината, той – върхът и онова, което ги свързва – животът – пътят… как го извървяваме всъщност… истината за самите нас… Житейският ни път ще се окаже сходен с този към върха; когато животът ти преминава в подножието на планината е почти невъзможно да не се говори за нея. Тя е във всеки спомен, тя е емоцията, тя е въздухът, тя е част от онова, което сме. Понякога, дори наивно, се заблуждаваме, че ни принадлежи, докато тя великодушно ни оставя да намерим скритата пътечка към върха, който не е задължително да е на 8000 метра, защото рано или късно осъзнаваме колко по-важен е бил пътят; защото докато сме преодолявали не едно препятствие, сме станали това, което сме сега.
Посоката винаги е нагоре…
Нагоре – за всеки е различно…
Нагоре, по гладката скала.
Нагоре, по пътя, в инвалидна количка.
Нагоре, към високите върхове без кислородна маска.
Но винаги живи в най-истинския смисъл, когато всяка крачка те променя за цял живот, че и за следващия…
И точно оттам се ражда идеята за вечер, посветена на планината; като възможност да се запознаят повече хора не толкова с трудностите при подхода към всеки връх, колкото да се докоснат до вдъхновението на момента, до мотивацията на духа, до житейските прозрения, родени от трудностите.
Филм “Мечти без граници “, режисьор Георги Гигов
Филмът е за планинския летен лагер в Самоков на децата със спина бифида и хидроцефалия. Дългият житейски път може да се премине и на инвалидна количка или с патерици, но ако се замислите, той ежедневно е много по-тежък и сложен от изкачването на всеки връх…Така че преди да покоряваме височината нека им подадем ръка, те знаят как да ни изведат до мечтани върхове – с обичта си…
Филм “Опашката на дракона”, режисьор Руслан Вакрилов
Четирима българи са на експедиция в Патагонските Анди с цел да направят първото българско изкачване на Серо Торе. Филм за първото българско изкачване по диаманта в короната на Андите, представен от Виктор Варошкин. Когато намираш и осмислиш мястото си – се смаляваш, за да се слееш с откровението, че извън представите ни съществува цяла вселена.
Книга “Първите седем”, автор Боян Петров – изследовател-зоолог, височинен алпинист, мотивационен лектор.
“Каквито сме долу – такива сме и горе”, споделя в интервю ученият; човекът, обвързал живота си с планината. Какви сме по пътя към върха… с какво се разделяме и какво получаваме, каква е целта и как ни променя пътят към нея…
И така: важен е Пътят, който ни дава истината за самите нас и нашите ресурси, за качествата ни, възможностите ни и за онова, за което никога не сме подозирали, но което всъщност ни прави уникални – вярата в нас самите, която планината по особен начин усилва.
Виктория и Захари Недялкови са организатори на вечерта, посветена на планината. Доброволци в Планинската спасителна служба -Самоков, тяхна е инициативата “Към върха” – деца с двигателни проблеми да бъдат качвани в планината. Тази инициатива намира все по-голяма подкрепа сред хората.
Изявата ще се състои благодарение на подкрепата на читалище-паметник “Отец Паисий-1859”.

Leave a Reply