Култура, Новини

Вечер на родолюбието и приятелството с Русия

Красимир Кунчев

Руският клуб и общинската библиотека „Паисий Хилендарски” организираха на 16 декември в библиотеката музикална вечер. Прозвучаха авторски и руски песни в изпълнение на българския бард Красимир Кунчев и руската актриса и певица Раиса Полякова.
Изненадващо за публиката бе участието на отец Георги, обслужващ християнската общност в Западните покрайнини. В препълнената зала на читалнята родолюбивите и социални идеи в изпълненията на Кунчев и широтата и богатството на руската душа, изразени в песните на Полякова, срещнаха много добър прием. Мнозина често припяваха на познатите мелодии и приветстваха с бурни аплодисменти творците. Като подгряваща група в началото пък китаристите Христо Христов и Божидара Трохарова се изявиха с „Подмосковние вечера” и казачок.
Израз на признателност за подарената чудесна музикална вечер бяха благодарностите от организаторите и всички присъстващи, цветята и обещанията за нови бъдещи срещи.
Красимир Кунчев е сред най-известните бардове в страната ни. Гостувал е в много градове и села, включително на българите в Босилеград и Димитровград /Цариброд/. Роден е в Червен бряг. Любими изпълнители са му големите руски поети и музиканти Минаев, Шуфутински, Висоцки, Окуджава. Учил е в Москва и Тюмен. Бил е строител, машинист, аниматор, учител по руски език. Автор е на десетки творби, публикувани във в. „Стършел” и други издания.

Раиса Полякова

Раиса Полякова е актриса и певица, арт-директор на Федерацията за дружба с народите на Русия и ОНД. Родена е в Санкт Петербург. Пристигнала у нас на двумесечно турне и сърцето й останало тук, станала родопска снаха.
Членовете на Руския клуб продължиха празничната вечер съвместно с гостите в стол-ресторанта в сградата на Общината. За участниците във вечерта имаше викторина и още много приятни изненади. Сред тях бе и честването на рождения ден на 93-годишния бай Стоян Чапкънов – най-възрастният член на клуба, председател на Общинския съвет на ветераните от войните, който поздрави всички присъстващи с мандолината си.

Евгения Попова

Пита за гостите

Leave a Reply