Новини, Статии, коментари, Читателски

Вземете мерки за стената на яз. „Бели Искър”!

Мнение

Изказвам мое лично мнение по повод състоялото се на 26 август общоселско събрание в Бели Искър за страховитата опасност, която представлява стената на яз. „Бели Искър” не само за селото ни, но и за по-голяма част от Самоков, за водоснабдяването на града, Боровец и околните села, за ВЕЦ „Бели Искър”. Ако се случи най-лошото, апокалиптична ще бъде картината, която ще представлява долината на Демир капия – една от най-атрактивните долини у нас – с алпийска красота, която обаче е почти неизвестна поради забраната за посещение като вододайна зона за София.
Много се каза, писа и коментира за опасността, но може да стане и още по-страшно. Моето виждане /а то не е единствено/, е, че начинът, по който се процедира за извършване на ремонта на язовирната стена, не е адекватен на ситуацията, в която сме поставени ние – жителите на Бели Искър, както и още хиляди хора от Самоков и околните селища, водоснабдяването на Самоков и столицата, състоянието на Софийското поле и пр.
В публикации в пресата, в предавания по радиото и телевизията се посочва многократно опасността. Прави впечатление обаче, че тая тревога я има най-вече у Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България с председател инж. Ганчо Хитров. Тази опасност смятам, че не е достатъчно осъзната не само от местното население /от с. Бели Искър/, но и от ръководството на нашата Самоковска община. Кое ме кара да мисля така?
На събранието присъстваха едва 40-50 човека, предимно възрастни хора. От Община Самоков присъстваше само инж. Бодуров. На събранието не дойдоха младите хора, а в селото живеят и много юристи, учители и др. Нямаше ги и собствениците на вили, които иначе добре се възползваха навремето от събитията и взеха едни от най-хубавите места около селото и в самото село по 2 лв. за кв. м. На местни празници, тържества, предизборни събрания помпозно и емоционално се отправят призиви и се дават обещания, но какво се получава на практика?
Не стана много ясно защо инициативата за ремонт на язовирната стена идва „отгоре”. Много се разчита на местното население. Събрани са подписите почти на всички жители на Бели Искър, които настояват спешно да се ремонтира ьязовирната стена. Похвална е инициативата на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването. Но защо на събранието в Бели Искър нямаше представители на общинското ръководство, както и на различните партии и специално на ГЕРБ и БСП?
От нас – жителите на селото, се очакват масови акции, гражданско неподчинение и пр.
Има обаче, доколкото разбирам, някаква борба – бъдещият ремонт на кои компании да се възложи, намесват се финансови интереси. От инж. Хитров чухме, че се говори за милиони левове. В същото време това, че стената на яз. „Бели Искър” подлежи на основен ремонт, е ясно и абсолютно задължително да се направи. Иначе последиците, както вече стана дума, биха били мащабни и катастрофални. Затова от името на много жители на селото апелирам за следното:
– да се ангажира с проблема ръководството на общината;
– да помогнат за решаване на проблема всички народни представители, избрани от нашия район, и евродепутати;
– да се информира подробно населението на Самоков и общината за опасността;
– местната преса да следи решаването на проблема, като се активизират и обществеността, и цялото население.

Петър Ангелов

Leave a Reply