Новини

Видяхме свети места, истински огнища на българщината

Клисурският манастир “Св. св. Кирил и Методий”

Голяма група, предимно членове на клуба на туристите-ветерани, направи на 8 юни забележителен авто преход от Самоков до няколко обекта в Северозападна Стара планина.
Участниците имаха възможност да посетят къщата в Берковица, превърната в музей, в която народният поет и писател Иван Вазов е живял. Тук той е работил като председател на Окръжния съд повече от година и е създал много от своите творби.
Посетен беше и клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий”, основан около 1240 г., по време на Второто българско царство. През 1862 г. е бил напълно разрушен и изгорен от Юсуф бей на празника на светите братя. Монасите били изгорени живи, над 120 души били посечени. Манастирът е възстановен през 1869 г. Той се намира под вр. Тодорини кукли, където е и аязмото със своите кристално чисти изворни води.
След насищане на душата с много силни впечатления се отправихме към Искърското дефиле, където посетихме още два манастира – „Седемте престола” при с. Осеновлаг и Черепишкият манастир „Успение Богородично”. Във втората света обител с интерес разгледахме помещенията, превърнати в музеи, където също е живял и творил Иван Вазов.
Изказваме най-сърдечни благодарности на нашия шофьор Николай Иванов Ангелков от Доспей за прекрасното отношение по време на цялото пътуване.

За групата: Мария Диманова

Leave a Reply