Вирусът дойде и в Самоков, вземат се необходимите мерки

Изследване на екип от „Спешна помощ“ откри, че 64-годишен мъж е заразен и той е транспортиран и настанен за лечение в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ /бившата Окръжна болница/ в София.
Близките му са поставени под карантина и се тестват. Установяват се и другите контактни лица, за да се подложат също на тестове за наличие на вируса.
Преди това жител на Драгушиново на 50 г. е дал положителна проба за Ковид-19 при бърз тест в София. Причината за теста е, че мъжът е имал контакти със заразен с вируса.
Мъжът е работил и живеел в столицата. Засега няма проявени симптоми, но са взети всички необходими мерки, заяви председателят на Общинския кризисен щаб и управител на „МБАЛ-Самоков“ д-р Красимира Ковачка на последното заседание на щаба, състояло се на 5 май. Ако покаже някой от обичайните симптоми – кашлица, висока температура, мъжът незабавно ще бъде настанен за лечение в „Св Анна“.
Засега заразеният е поставен под карантина в самостоятелно жилище в Драгушиново, отделно от родителите си, и няма контакт с други хора. Наблюдава се ежедневно от личния му лекар д-р Николай Димитров.  Карантината се контролира по няколко пъти на ден от полицейски служители.
Д-р Ковачка обясни, че на 21-ия ден мъжът ще бъде тестван и ако резултатът е отрицателен, след 24 часа ще се направи още един тест. Ако резултатът е положителен, карантината ще продължи и след седмица ще бъде направена нова проверка.
Родителите също са изследвани за вируса, пробата им е отрицателна и те не са под карантина. Кметът на Драгушиново Георги Хаджийски им е занесъл предпазни средства – маски и ръкавици. На майката, която обслужва заразения, е обяснено подробно какво трябва да прави.
„Призовавам гражданите да бъдат внимателни, да се пазят и да спазват социална дистанция, но нека бъдем разумни – да бъдеш болен не означава, че си обречен, прокажен, сеещ зараза, зъл, лош и трябва да бъдеш отритнат от всички”, заяви Хаджийски.
Междувременно със съдействието на Общината и кметството в Драгушиново фирма „Килъри“ е извършила дезинфекция в селото.
Служителка на болницата се лекува в Маджаре, където живее. Тя се е намирала в 20-дневен платен годишен отпуск. Засега е в добро състояние.
Под карантина е и мъж, който живее във вилна зона Лавандула в землището на Злокучане. Неговата съпруга – медицинска сестра, работи в София.
Тези дни се извършват изследвания и на целия персонал на „МБАЛ-Самоков“, като болницата е закупила 300 теста. Резултатите ще станат ясни в близките дни. Изследванията ще покажат и дали има служители, които са преболедували вируса и са изградили т. нар. антитела.
Цялостната работа се върши под контрола на Регионалната здравна инспекция, като се спазват всички изисквания на здравното министерство.
Междувременно бе съобщено, че общо 4 души от работещите в лечебното заведение са прекарали болестта /изграждайки антитела/, двама от които още през януари и февруари; другите двама са били без симптоми.
„Полагаме всички усилия да възпрепятстваме разпространението на заразата, да печелим време, през което се надяваме да се създаде ваксина и да се открият лекарства за лечение на болестта“, обобщи на 7 май д-р Ковачка.
Междувременно отново се дезинфекцират и места в Самоков, където обикновено се движат повече хора. Кметът на общината Владимир Георгиев добави, че успоредно с измиването на улиците в града се извършва и дезинфекция, когато времето позволява.
Масови проверки с тест за опасния вирус са направени през последните дни на персонала в Дома за стари хора “Семейство д-р Калинкови“, дом „Хармония“ в Самоков и домовете за стари хора в Ковачевци и Говедарци, както и на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип. Резултатите показват, че сред тях няма заразени. На третия етаж в дом „Сем. д-р Калинкови“ са подготвени стаи и легла са евентуално съмнителни случаи. Достъпът до домовете продължава да бъде ограничен.
Георги Николчов от РЗИ пък съобщи на заседанието на щаба, че заразени с вируса има и в съседните общини Сапарева баня, Костенец, Ихтиман.
В Самоков продължава да важи забраната да не се ползват спортните и детските площадки. Засега не е разрешен и понеделнишкият пазар – срещу болницата.
Кметът Георгиев призова хората, независимо от новите разхлабващи мерки,  да спазват необходимата дистанция един от друг, както и да се съобразяват с всички останали действащи изисквания, свързани с борбата срещу пандемията.
Както е известно, през последните дни със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бяха разрешени, при съответни условия, работата на заведения и частично спортните занимания на открито; маските на открити пространства пък вече не са задължителни.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*