Здраве, Новини

Вирус, а не водата е причина за масовите заболявания

От Регионалната здравна инспекция информираха, че вирус, а не водата е причината през последните седмици за масовите заболявания в общината, свързани с болки в стомаха, гадене, диария, повръщане, обща отпадналост.
От подобни симптоми страдаха много хора от различна възраст в Самоков и района. Обикновено за два-три дни оплакванията отшумяваха.
Изследванията са показали, че става дума за норовирус – най-често срещаната причина за стомашно неразположение и гастроентерити. Този вирус според медиците е силно заразен.
Що се отнася до водата, от инспекцията уточниха, че са взети проби от всички населени места в общината, както и от няколко места на територията на Самоков. Изследването е показало, че водата е с нормални показатели и годна за пиене. Неприятният мирис, от който се оплакваха и читатели на „Приятел” в миналия брой, се дължал според специалистите на прекаленото хлориране на самата вода. Затова по предписание на инспекцията от „ВиК” са намалили нивото на хлориране, като водата вече се обеззаразява с 0,1-0,2 милиграма на литър.
Тъй като обаче в резервоарите все още има силно хлорирана вода, гражданите ще могат да усетят разликата и връщането на обичайния цвят и липса на мирис на водата вероятно от 10 септември нататък, заключиха от инспекцията.

Leave a Reply