Новини, Шарен свят

Висшистите надхвърлиха за първи път 5 % от всички безработни

Безработните през септември на практика са колкото и през август. Регистрираните са 20.9 % – 3257 души, само 6 човека по-малко в сравнение с предходния месец. Спрямо средния показател в страната – 10.5 %, хората без работа при нас отново са двойно повече.
През септември в Самоков и района работа са започнали 144 души. 122 човека са отпаднали от регистрация по различни причини, а 260 са новорегистрираните в Бюрото по труда. Основна част от тях са освободени от „МБАЛ-Самоков” /като участници в приключилия проект за болногледачи/ и от сферата на туризма, които са били заети през летния сезон на морето.
Жени са повечето от безработните – около 55 %. Тревожно е, че за първи път висшистите без работа надхвърлят границата от 5 % и достигат 5,4 % от всички безработни. От бюрото обясниха, че това се дължи главно на отворената програма „Старт в кариерата“, която е за младежи до 29 години с висше образование.
Най-голям е делът на регистрираните с начално и по-ниско образование – 38,7 %. Тези хора по обясними причини най-трудно намират работа.
Близо половината от безработните пък са младежи до 29 години или хора на възраст над 50 години.
Предстои през тази седмица заседание на Съвета за сътрудничество, на който ще бъдат разгледани подадените от работодателите заявки за наемане на безработни по програми и мерки за заетост.

Leave a Reply