Вицепремиерът Марияна Николова се срещна в Боровец с шефове на туризма

Новият министър на туризма Марияна Николова, която е и заместник министър-председател, се срещна в нашия курорт с представители на туристическите комплекси от Боровец, Банско, Пампорово и Витоша, както и с ръководители на организации от сферата на туризма.  Присъстваха още зам.-министърът на туризма Ирина Георгиева и кметът на Самоков Владимир Георгиев.
Обсъдени бяха стартът на зимния сезон и мерките за справяне с кризисната ситуация в туристическия бизнес. Министър Николова постави акцент  върху подобряването на рекламата в онлайн каналите и телевизиите на балканските страни, дейността на международните пазари, привличането на родни туристи и финансирането на бранша. Ще се водят преговори за удължаване на мерките за подпомагане на туристическата сфера, за финансиране на чартърите, включително и за автобусните превози.
Кметът Георгиев изрази задоволството си, че подобна среща се организира толкова рано преди сезона, но същевременно заяви, че държавата трябва да поеме сериозен ангажимент за подобряване на инфраструктурата в курортите, особено на пътищата. Георгиев предложи да се стимулират специално конгресният и конферентният туризъм.
Представителите на бизнеса от планинските ни курорти бяха единодушни, че трябва рекламата, включително в социалните мрежи, да се насочи към балканския пазар, както и за привличане на български туристи. В този смисъл е необходимо да се помисли за организиране на т. нар. бели училища и поетапното излизане на учениците във ваканция. Изтъкнато бе, че се спазват всички мерки на безопасност.
Министър Николова обеща да алармира Министерството на регионалното развитие и благоустройство за лошото състояние на пътя София – Боровец, който в частта му до Самоков е опасен за здравето, а и за живота на хората.
Важно е отсега да започне подготовката за новия сезон, защото прогнозите са, че следващите две години отрасълът ще продължи да се възстановява, но все още няма да е достигнал нивата отпреди кризата.
Стана ясно още, че засега, по информация от финансовото министерство, прилагането на прословутата Наредба Н-18 се отлага.
Според статистиката от началото на годината до 15 август в Боровец са пренощували над 86 хил. туристи, от които най-много българи – над 36 хил., англичани – повече от 22 хил., гости от Северна Македония – над 7 хил.,  румънци – повече от 3 хил., туристи от Израел – около 2800, и др.
По време на посещението си в нашия район министър Николова посети и възстановената крепост Цари мали град над Белчин. От откриването му преди 6 години досега обектът е бил посетен от 1,260 млн. туристи от страната и чужбина. Атракцията е една от най-предпочитаните в Югозападна България. “Културният туризъм, съчетан с археология и фестивали, допринасят за превръщане на България в целогодишна дестинация“, добави М. Николова.
Както е известно, в края на август и началото на септември в крепостта ще се проведе за първи път и оперен фестивал.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*