Култура, Новини

Включиха Алино в сборник за светите места в Софийско

Част от женската певческа група за автентичен фолклор с ръководител Момчил Чалъков при читалище „Васил Левски” в Алино участва в представянето на книгата „Свети места в Софийско” в края на март в Института за етнология и фолклористика към Етнографския музей при БАН в София. Съставител на сборника е проф. д. ф. н. Албена Георгиева, зам.-директор на института, а печатът е дело на академичното издателство „Проф. Марин Дринов”.
Алино е единственото село от общината, включено в ценната книга. Това е станало чрез статията на д-р Евгения Грънчарова за Алинския манастир „Възнесение Господне” под надслов „Празникът Спасовден на Алинския манастир – преди и сега”, разгърнат на 12 страници.
Жените от фолклорната група в селото изпълниха на представянето на книгата две песни, звучели в манастира – „Закукала кукувица” и „Тая гора заман сама не е”.
х х х
В книгата са включени сведения за храмове и манастири във Владая, Горубляне, Бухово, за известната света обител „Седемте престола” и др.
Отделено е внимание на възникването и историческото им развитие, на архитектурата и изображенията, на съществуващите култови практики, представи и вярвания, както и на актуални теми – съвременното почитане на светците-лечители в Софийско, поклонническите пътувания, културата на българските протестанти и др.

Черквата на Алинския манастир. Снимка: http://photo-forum.net/

Leave a Reply