Култура, Новини

Владимир Георгиев: „Нека не забравяме прозореца, от който се вижда Рила”

Уважаеми г-н президент, Ваше Светейшество, благоговейни отци, уважаеми народни представители, гости, скъпи съграждани,
Имам честта и удоволствието да се обърна към всички Вас с пожелание за здраве и благоденствие и да Ви поздравя с Празника на Самоков, който отбелязваме в деня на успението на самоковския светец великомъченик Симеон Самоковски.
Самоков е древен град, създаден по времето на Второто българско царство. Градът ни и до ден днешен има своето специално място в настоящето и в бъдещето на България. Самоков е културен мост през вековете, духовен и интелектуален център на националното възраждане и освободителните борби.
И ако днес живеем в град, съчетаващ красива природа, вековни традиции, героична история, гостоприемство и предприемчивост, то е благодарение на Вас – моите съграждани, които носите тоя дух в сърцата си. Обичаме града си не само защото е наш, а защото е част от нас. Така, както обичаме родителите си, децата и приятелите си.
Един град – това не само са къщите, училищата, читалищата и музеите, един град са хората. Самоков ние откриваме в изкуството, създадено от предците ни, във всички наши спомени тук – той е част от живота, от мирогледа, от плановете ни за бъдещето. Градът ни трайно променя своята визия – различни улици, нови детски площадки, паркове, нови сгради, но вековните традиции са запазени и всичко това придава смисъл, перспектива, красота дори на обикновените на пръв поглед неща.
Вчера в Бельова черква ние се поклонихме пред мощите на св. Симеон Самоковски и се помолихме за здраве и мир. Вярвам, че общата ни молитва всяка година на този ден наистина носи благоденствие за града и общината ни.
И накрая искам да се обърна към младите хора на Самоков. Вие може да заживеете в друг град или държава, да променяте навиците и ценностите си, но това, което никога не бива да изчезне от съзнанието ви са уличката, която води към дома, съседите, училището, приятелите, прозорецът, от който се вижда Рила.
Да бъдем единни, да бъдем мъдри и сплотени в името на по-доброто бъдеще на хората от нашата община! Нека свещеномъченик Симеон Самоковски да ни закриля. Да ни е честит празникът!

/Из словото на кмета Владимир Георгиев, произнесено на Празника на Самоков/

Leave a Reply