История, Култура, Новини

Владимир Георгиев: „Свободата не може да бъде друга, освен народна”

Уважаеми съграждани,
Отец наместник, скъпи ученици,
Днес е ден, в който мислим за героите, отдали живота си за свободата на България. Скланяме глави пред героите, всички онези славни българи, които с името на България умираха без страх, защитавайки Родината в тежки съдбовни мигове. Днес е денят, в който мислим за смисъла на саможертвата им, за вярата им, за стремежа им, за борбата им за по-добър живот и благоденствие на българския народ.
Днес е денят, в който си спомняме за Ботев. Спомняме си думите му: „Отвъд прага на свободата е Родината”. В този свят на терор, през призмата на времето, до нас достига посланието на великия поет и революционер, че борбата не може да е безцелна, че свободата не може да е друга, освен народна, че революцията не може да се прави заради самата революция. Думите на Ботев са прости и ясни – изгубим ли родното, загърбим ли традициите си, българския морал, дух и култура, скрием ли се зад стените на собственото си благополучие, ще станем зависими и няма как да разберем смисъла на свободата. Не само на Втори юни, но и всеки друг ден трябва да се противопоставяме на примиренчеството и малодушието, да си припомняме поводите за национално самочувствие и достойнство.
По-живи от живите, загиналите са в сърцата ни, с нас и по-точно пред нас. Земята ни е застлана с костите на героите ни – за нея – милата и свидната – святата свобода!
Много битки са се водили за тази свобода – метежи, въстания, войни. Затова с умиление днес казваме: „Българийо, за тебе те умряха…”
България! Втори юни! Един народ, една страна застиват в минута на мълчание, в минута на поклон пред героите. Минута мълчание пред примера на безсмъртието!
Една кратка минута, за да проблеснат в съзнанието на всеки българин имена, които не помръкват в небосклона на безсмъртието.
Незабравими имена, останали в душите, вградени в гранитната памет на времето. Прекланяме се пред подвига, мъжеството, саможертвата на всички, които с кръвта си написаха историята на България!

/Слово на кмета Владимир Георгиев на поклонението пред паметника на Христо Ботев на 2 юни/

Leave a Reply