Новини, Политика

Владимир Георгиев с трети мандат като кмет

– ГЕРБ ще има най-много общински съветници
– ОБТ „Български лейбъристи” постигна висок резултат
– И „Воля” влиза в местния парламент
– В пет села ще има втори тур за местен кмет на 3 ноември

Досегашният кмет Владимир Георгиев, представител на БСП за България, победи категорично на местните избори на 27 октомври и заслужи трети мандат начело на Самоковска община. За Георгиев гласуваха 10 153 души – 52.64 % от участниците във вота. Това и обезсмисли евентуален втори тур, тъй като досегашният кмет заслужи доверието на повече от половината гласоподаватели.
На второ място остана представителят на ГЕРБ Валентин Милушев. За сегашния депутат пуснаха бюлетина 35.77 % от участниците във вота – 6899 души.
Сред останалите кандидати за кметския пост най-висок резултат показа най-младият от тях. За 23-годишния Димитър Джелепов, явил се като независим, гласуваха 3.64 % – 702 избиратели.
По-нататък според получените резултати се подредиха Лъчезар Заркин от Съюза на свободните демократи – 1.46 % /282 гласа/, Николай Веселинов от Народна партия „Свобода и достойнство” – 1.29 % /248 гласа/ и Димитър Слатински от Радикалдемократическата партия – 1.04 % /201 гласа/.
Общо 802 избиратели – 4.16 %, пък попълниха квадратчето „Не подкрепям никого”.
За общински съветници според подадените гласове за партии и коалиции бяха избрани 29 души /съставът на местния парламент поместваме отделно/. Най-много съветници – 8, ще има ГЕРБ. По 6 депутати изпратиха в съвета БСП за България и Обединения блок на труда „Български лейбъристи”.
Трима члена на Общинския съвет ще има местната коалиция Български социалдемократи /Алтернатива на българско възраждане и Български социалдемократи/, под чиято форма се яви на вота сдружението „Самоковци за Самоков”.
С по двама души в съвета ще бъдат представени ДПС, „Евророма” и за първи път – партия „Воля”.
За малко с присъствие в самоковския парламент се разминаха местната коалиция ВМРО-БНД/СДС и обединението „Демократична България”. /Отделно поместваме получените гласове и тяхното процентно изражение на всички участвали във вота за общински съветници партии, коалиции, местни коалиции и независими кандидати./
Много бюлетини се оказаха недействителни заради допуснати грешки от самите избиратели – с посочване на преференция, но без отбелязана партия или коалиция, с повече от една преференция и т. н.
Особени произшествия в изборния ден нямаше, но все пак имаше 11 сигнала за различни нарушения.
В дните преди вота пък усилено се носеха слухове за купуване на гласове. Разпространиха се листовки и публикации с не съвсем вярно съдържание, разрази се война с компромати, приела на места уродливи форми.
В 6 от общо 11-те села с население над 350 жители, в които в неделя се избираха местни кметове, няма да има балотаж, тъй като част от кандидатите получиха повече от половината от гласовете на участвалите във вота. Три от тези 6 села ще се управляват от представители на БСП за България. Съобразно получените резултати кмет на Марица ще бъде Атанас Йорданов, на Мала църква – Ивайло Петров и на Ковачевци – Йорданка Бекярова. ГЕРБ спечели властта в две села – Николай Гешев и Емилия Драганова запазиха постовете си съответно в Доспей и Продановци. Начело на Райово пък ще бъде Васил Васов като представител на ОБТ „Български лейбъристи”.
В пет села, включително в трите най-големи – Говедарци, Радуил и Широки дол, както и в Бели Искър и Драгушиново, ще бъде проведен на 3 ноември втори тур на изборите. В него ще участват: в Говедарци – Светла Ашкова от ГЕРБ и Лорита Христова от БСП за България; в Радуил – досегашният кмет Любомир Димитров от ГЕРБ и Христо Иванов от БСП за България; в Широки дол – Марияна Ръкльова от ОБТ „Български лейбъристи” и независимата Роза Терзийска; в Бели Искър – дългогодишният кмет Крум Георгиев от БСП за България и Благовест Бичаков от ВМРО-БНД/СДС; в Драгушиново – Веселин Крумов от ОБТ „Български лейбъристи” и досегашният кмет Георги Хаджийски от Националния фронт за спасение на България.
/Резултатите на всички кандидати за кметове в 11-те села поместваме отделно./
В останалите 13 по-малки села в общината – Алино, Белчин, Горни Окол, Гуцал, Долни Окол, Злокучане, Клисура, Маджаре, Поповяне, Рельово и Ярлово, предстои да бъдат назначени кметски наместници.

Leave a Reply