Владимир Георгиев – шанс за младите и оптимистите

Когато Владимир Георгиев бе избран за кандидат за кмет на община Самоков от името на БСП мнозина се зарадваха – дава се шанс на млад, симпатичен и образован човек. Наистина не на всички е широко известен, но тези, които го познават, го знаят не само от работата му като юрист, общински съветник и председател на комисия в Общинския съвет, но и като кадърен специалист и като човек, който умее да общува, да се вслушва в хорските мнения, а след това толерантно и същевременно твърдо да работи за изпълнение на задачите, сам да проявява инициатива и да намира съмишленици за осъществяването на различни идеи в полза на жителите на Самоков и района.
Кореняк самоковец е и е на 37 години – възраст, когато вече си на “ти” с живота, видял си и хубаво, а и това, което не е чак толкова приемливо, но в същото време си още млад и имаш желание и амбиции да постигнеш нещо повече, да събереш екип, с който да работиш за своя обичан роден град и за този прекрасен роден край с наистина героична история и неземни природни красоти.
Владимир е роден на 26 ноември 1973 г. в Самоков. Завършва ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” и гимназия “Константин Фотинов”, а след това в продължение на две години отбива военната си служба в Кюстендил.
Попитате ли го защо след това е решил да кандидатства право, ще ви отговори: “Тази специалност ми даваше възможност да избирам между по-широк кръг от професии и да се реализирам в различни области. Човек познава ли законите, знае ли как да борави с тях и да ги ползва, става като дялан камък – може да го сложиш навсякъде.”
Разбира се, когато започва да следва право, мечтае да работи като адвокат. И след няколко години мечтата му се сбъдва. Вече 7-8 години практикува тази професия, която по думите му, е “интересна и увлекателна”. Различните казуси само го предизвикват да навлиза все по-дълбоко в сложната материя на законите. Но тази професия му дава и свобода. Свобода да изразява и отстоява личната си позиция аргументирано, дава му възможност да се чувства като част от зараждащото се гражданско общество. Заедно с колежката си Екатерина Вададжийска регистрират първото адвокатско дружество в Самоков, което работи и досега.
Близко е до ума, че всичко това ще е много полезно на младия юрист в неговата бъдеща работа като кмет, ако на 23 октомври получи одобрението на своите съграждани и хората от района.
Работата си като общински съветник през последните 4 години приема като дейност в полза на обществото и като много важен период от своя живот. През тези години натрупва знания, умения, опит. Избран е за председател на постоянната комисия в съвета по законност, обществен ред и разпореждане с общинската собственост. Запознава се както с лични проблеми на гражданите, така и с проблемите на жителите на града и на всяко от 24-те села в района, с отношенията между гражданите и общинските структури, с взаимодействието и сътрудничеството между Общинския съвет и общинската администрация.
Както сам споделя, обогатила го е съвместната работа и взаимоотношенията с колеги-съветници от различни политически сили, с различни виждания за развитието на общината. Всичко това му помага да търси алтернативни решения за решаване на конкретния проблем на даден гражданин и същевременно за защита на интересите на общината. Балансът, както сам признава, в някои случаи е твърде крехък. Неведнъж му се е случвало да защитава взети решения в съда и да брани интересите на общината.
Не му ли отнема всичко това много от личното време, от дните и часовете, които човек обикновено прекарва със семейството си?

Владимир Георгиев със съпругата си Гергана и дъщерите Аделина и Белослава

Да, Влади е семеен. Със съпругата си Гергана Капарова имат две, както сами казват, “невероятни съкровища” – дъщеричките Аделина на 6 години и Белослава на 2 години. Настина, не е имал достатъчно време за съпругата и растящите деца, лишавал ги е не рядко от внимание и обич, но пък през това време е мислел как да се реши даден проблем, така че това да бъде в интерес на общината, а и хората да бъдат доволни.
Иначе със съпругата си Гергана да приятели още от ученическите години. Заедно са преживели много трудности, перипетии, тежки моменти. “Когато обаче имаш до себе си човек, на когото можеш да разчиташ, когато имаш семейство, каквото имаме ние, нищо не може да те спре”, изповядва се сякаш Влади. Децата са още малки, но майка им и баща им не толкова с думи, колкото с поведението си ги възпитават; внушават им, че трябва да уважават родителите си, да ги радват с това, което правят.
И понеже става дума за възпитание и образование, кандидат-кметът заявява, че човек трябва да има собствена позиция. И в този контекст добавя: “Силно вярваме и двамата в българското образование. В нашия град то е с големи традиции и затова искаме децата ни да учат в нашите самоковски училища, в които сме учили и ние. Аделина, голямата ни дъщеря, е вече първокласничка и ни се иска заедно с всички свои приятели и съученици да натрупат повече знания и умения и да обичат своята първа учителка така, както аз не мога да забравя моята – другарката Петрунова. Иска ми се децата ни да отиват на училище с желание, то да бъде наистина техен втори дом.”
Към големия товар от професионални, семейни и обществени задължения на високия, млад и младолик мъж се прибавя и повереното му ръководство на групата съветници от БСП. Защо всъщност е в БСП?
Младият юрист отговаря, че е социалист по убеждение, че такова е и неговото семейство, цялата фамилия, предшествениците му. И затова пред него никога не е стоял въпросът дали трябва да членува в социалистическата партия. Той просто продължава традицията на дядо си, на баба си Соня Георгиева /Попхристова/, на вуйчо си Христо Попхристов – известния обществен деятел, за когото мнозина самоковци от средното и по-възрастните поколения пазят добри спомени, на майка си Филина Владимирова и на баща си Владимир Владимиров.
Но Влади не иска да бъде формален член на една партия, пък била тя и БСП. Той се стреми да бъде част от един отбор, от една общност, която е жива, развива се, работи честно и печели. Разбира се, може и да губи /животът е постоянна борба/, но това приема преди всичко като предизвикателство за нова “мозъчна атака” и за полагане на още повече усилия в търсене на резултати в интерес и за благото на обикновения човек – работещ, безработен или пенсионер, който в повечето случаи сега е наистина в затруднено положение.
Но има и нещо друго – Владимир споделя, че е социалист и защото не приема да се критикува и опорочава всичко съградено без елементарен опит реално да се участва в управлението на общината и да се поема риска от вземането на не винаги лицеприятни, но задължителни решения.
“И сега моята партия е с доста млади хора в редиците си. Аз лично се чувствам като един от тези младежи”, споделя развълнуван Владимир. От друга страна спойката от мъдростта и опита на по-възрастните и образоваността и жизнеността на младите възприема като едно голямо богатство или, както още се изразява – като “магия”. Само ръка за ръка можем да вървим към изграждането на по-модерно общество и на община, която да отговаря на съвременните европейски изисквания”, убеден е Георгиев.
Приятелите му, пък освен семейството, са другата среда, която му помага да се отърси от напрежението, да намери грижа и внимание, добра дума, съвет или просто сърдечна усмивка. Повечето от приятелите му са още от ученическите години. “Бяхме много сплотен, задружен клас”, спомня си с умиление Влади. Въпреки натовареното си всекидневие, обича и да пътува със семейството си. Със съпругата Гергана са подарили вече на голямата дъщеря Ади книжка за 100-те национални туристическа обекта. “Когато имаме възможност, тръгваме към тях. Така децата ни ще опознаят повече България и ще я обикнат”, преценява Владимир. Самият той – висок, строен, обича да спортува: играе тенис, футбол, баскетбол, кара ски. Заедно с Ники Николов, Ради Стойчев, Васко Сайменов често можете да ги видите с велосипеди по различни маршрути край града. Време, макар и малко, остава и за любимите книги.
Потопен в тези човешки “неща от живота”, Влади се връща в детството си. Израсъл в апартамента на родителите си, той много обичал да отива в големия двор на баба си Соня. “Той беше наистина огромен и в него имаше много лехи с какви ли не зеленчуци, дръвчета и цветя, ама много цветя!… В този двор обичах да играя с брат ми и с кучето немска овчарка – Искър”, припомня си Владимир. Не може да забрави и разните весели случки, когато майка му го е водела с колегите си на селскостопански бригади, както и участието си в летните и есенните ученически бригади. Много приятели има и в Кюстендил…
Разбира се, когато става въпрос за избори, най-важното е какво ще направи той, ако събере най-много гласове. Георгиев се замисля и първо поставя целта, а след това обяснява и средствата, чрез които тя може да се постигне.
“Много ми се иска нашият град, нашите села да станат едно по-приятно, по-добре изглеждащо, по-подредено и спокойно място. Да станат място, от което да не искат младите хора да избягат, в което да виждат поле за реализация и за създаване на семейство. В Самоков да се раждат децата им, да растат и да живеят тук. Това е и една от причините да се кандидатирам. Не бих искал, когато и моите деца пораснат, да ме обвиняват, че нищо не сме направили или поне не сме се опитали да променим нещата тук към по-добро”, смята кандидат-кметът.
Според него няма никакво време за губене. Незабавно трябва да започне изготвянето на проекти, с които да се кандидатства по европейски фондове и програми. В това Георгиев вижда голям ресурс и потенциал не само за развитие на общината и за подобряване на градската и околната среда, но и за съживяване на инвестиционния климат и постепенно ликвидиране на проблема с безработицата.
В този ред на мисли е категоричен, че трябва да се стимулират земеделските стопанства, да се съдейства всячески за развитие на био- и еко земеделието. Ако бъде избран, смята да осигури по-добро взаимодействие на общинската администрация с бизнеса и по-качествено обслужване на гражданите. Специално внимание ще обръща на здравеопазването и на социалното осигуряване на хората, както и за откликване и задоволяване на културните им интереси.
Самочувствие и вяра на Владимир Георгиев му дават и обсъжданията в партийните организации и в Общинския съвет на БСП, както и решенията на общинската конференция на социалистите, когато по съвсем демократичен начин, чрез гласуване, са определени кандидатът на партията за кмет и листата с кандидатите за общински съветници. Под номер едно повечето делегати са записали: “Владимир Георгиев”.
Естествено, младият мъж знае, че доверието е и отговорност, че то е един своеобразен аванс, който му дава възможности, но го и задължава.
Той е наясно с товара, който би могъл да поеме. Ще разчита и на своя екип, на всички, които могат и искат да съдействат за развитието на Самоков и района. “Управлението на града и общината ни трябва да е осъществява от образовани и компетентни хора. И това да става по нов начин, който да съответства на времето, в което живеем, да кореспондира със съвременните условия”, категоричен е младият юрист.
В съзвучие с тези мисли е и едно писмо, дошло тези дни от другия край на Европа, от съученичка на Владимир – Нина: “Привет от слънчева Испания! Макар и далече от родния град, живея с мислите за вас, мили приятели от набор 73-а. Сигурно всички се радвате на избора на прекрасния наш съученик Влади Георгиев за кандидат-кмет на Самоков. Подкрепете го и дайте път на знаещите млади и амбициозни хора като него!”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*