Здраве, Новини, Туризъм, Шарен свят

Владимир Гюров се изкачи с електрическа инвалидна количка на хижа „Мусала“

За първи път човек с увреждания достигна до подножието на най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала (2925 м), с електрическа инвалидна количка. В събота, на 5 октомври, Владимир Гюров се изкачи с кабинковия лифт до Ястребец и измина самостоятелно разстоянието до хижа „Мусала“ – отправна точка за изкачването на едноименния връх.
Мечтата на Влади се осъществява благодарение на българско изобретение. Количката му, която може да се движи по всякакви терени, е дело на изобретателя Ивайло Колев и екипа му. Количката позволява придвижване по пясък, камъни, чакъл и с това дава възможност на хора със затруднена подвижност да открият високите части на планината.
Изкачването започна в 10 ч. Екипът на „Бороспорт“ беше осигурил товарна платформа на лифта, с която да се пренесе количката до горната станция. Оттам Влади, Ивайло, целият екип и журналисти тръгнаха заедно по пътеката от вр. Ястребец към хижа „Мусала“. Влади успя да достигне хижата за час и половина.
През юли т. г. Владимир Гюров изкачи Черни връх с изобретението на Ивайло, а сега стигна още по-високо – до хижа „Мусала“. За изкачването си в Рила Влади каза: „Има препятствия, но това е част от изживяването. Ако е лесно, не е интересно!“

Leave a Reply