Владимир Зографски взе квота за олимпиадата в Пьонгчанг с рекордно класиране

Ски скачачът Владимир Зографски си осигури олимпийска квота за игрите в Пьонгчанг, Южна Корея, които ще се състоят от 9 до 25 февруари. Самоковският ас се класира на рекордното за него за последните две години 28-о място в надпреварата по ски полети в австрийския зимен център Бад Митерндорф. 24-годишният състезател бе 24-и след първия манш, но случи на неблагоприятни атмосферни условия и в крайна сметка завърши на 28-ата позиция след опити от 195 и 183 м и сбор от 328.6 т. С постижението си днес Зографски си осигури първи 5 пункта в подреждането за Световната купа за сезона и така желаната квота за Олимпиадата в Южна Корея. Световният шампион за младежи от 2011 г. даде заявка, че се намира в добра спортна форма, тъй като в тренировките стигна и до 207.5 м – 5.5 метра под върховото постижение от 213 м за България, поставено от самия Зографски в Планица, Полша, през 2013 г.
Големият победител в Бад Митерндорф се казва Андреас Стиернен, спечелил първи старт за сезона с полети от 229 и 226 м. Втори резултат днес записа съотборникът му в националния отбор на Норвегия Даниел Андре Танде след страхотен втори опит от 240.5 м. В тройката изненадващо и за първи път през сезона попадна и четирикратният олимпийски шампион Симон Аман от Швейцария.
Последният път пък, когато Влади попадна в зоната на точките, бе преди малко повече от две години – на 5 декември 2015 г. в Лилехамер, Норвегия, когато самоковецът бе 25-и.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*