Зимни спортове, Новини, Спорт

Владимир Зографски влезе в топ 25 на Олимпийските игри в Китай!

Самоковският ас в света на ски скока Владимир Зографски показа за пореден път, че може да се представя на ниво в най-важните стартове през сезона. 28-годишният ни съгражданин се класира на престижното 22-о място в олимпийското състезание на малката шанца край Пекин, състояло се по-рано днес, 6 февруари.
Това е историческо трето най-добро класиране на българин на състезание по ски скокове на малка шанца под петте преплетени кръга. Самият Зографски постави летвата много високо преди 4 години, когато зае 14-ото място в Пьонгчанг, Южна Корея. Така той изпревари друг самоковец – Владимир Брейчев, който бе 19-и на Олимпийските игри в Сараево, Югославия, през 1984 г.
Влади Зографски се класира за втория кръг на днешната проява с 24-и резултат от първите скокове, при които преодоля 99 метра. Впоследствие той постигна 97 метра във втория си опит и с общ сбор от 245.3 точки завърши на престижната 22-а позиция. Веднага след това Зографски сподели самокритично пред камерата на Българската национална телевизия, че не е доволен от своето представяне.
“Не успях да покажа това, което мога – при първия опит отскочих по-рано, а при втория закъснях. Чувствам, че изпуснах златен шанс за още по-добро класиране”, сподели с нотки на съжаление Зографски. Той допълни, че донякъде е “прегорял” от силното си желание за изява и е научил, че трябва да бъде по-спокоен преди своите опити. Зографски си пожела да направи два добри скока на голямата шанца през следващата седмица и да запише още един добър резултат.
22-ото място за единствения българин в световния елит е и второто му най-добро класиране за сезона. Преди точно един месец – на 6 януари, Зографски завърши 12-и в Бишофсхофен и така подобри върховото си постижение в стартовете от веригата “Четирите шанци”.
Олимпийски шампион в Пекин стана японецът Рьою Кобаяши, който спечели и тазгодишното издание на “Четирите шанци”. Австриецът Мануел Фетнер се окичи със сребърния медал, а полякът Давид Кубацки спечели бронзовото олимпийско отличие.

Leave a Reply