Зимни спортове, Новини, Спорт

Владимир Зографски замина за Южна Корея, цели се в топ 30 на олимпиадата

Въпреки че в България няма действаща ски шанца, страната ни изпраща един ски скачач на олимпийските игри в Пьонгчанг, Южна Корея. Самоковецът Владимир Зографски ще участва за втори пореден път в най-големия спортен форум на планетата след Сочи`2014. 24-годишният ас сподели преди полета си от Терминал 2 на столичното летище снощи, че се чувства спокоен.
„Искам да подобря класирането си от миналата олимпиада в Русия. Натрупах повече опит оттогава, а и сякаш сега ги няма онези свръх очаквания. Надявам се да направя едно достойно представяне”, коментира световният шампион за младежи от 2011 г. Той заяви, че не е особено доволен от представянето си в стартовете за Световната купа до момента, защото е способен на по-добри резултати. Зографски каза още, че шанцата в Корея му е позната и е готов за добри изяви.
Заедно с Влади към Източна Азия пое и неговият треньор Матиас Жупан. Както е известно, нашето момче работи със словенския специалист от лятото на 2017 г. Самият Жупан пък е сребърен медалист от отборната надпревара на голяма шанца от олимпийските игри в Калгари, Канада, през 1988 г.
“Влади прогресира с всеки следващ ден. В тренировките има опити сред първите 20-30 – остава сега да покаже напредъка си и на олимпиадата. Нека да е ясно, че участието на игрите е просто един етап в развитието на Зографски. Той е много млад и тепърва ще израства и подобрява резултатите си. В него виждам огромен потенциал”, уверено заяви Жупан преди заминаването на двойката за Южна Корея.
Днес за 23-те зимни олимпийски игри заминават и ски бегачите на България. Сред тях е и самоковецът Веселин Цинзов, който е с най-добри резултати през сезона.

Leave a Reply